Naslovnica Svet & EU Nove smernice EU za dve področji boja proti onesnaževanju

Nove smernice EU za dve področji boja proti onesnaževanju

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar predstavila prenovljene smernice v zvezi s pravili EU o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo. Hkrati je sprejela izvedbeni sklep o spremljanju in poročanju o ribolovnem orodju, s čimer so mišljene predvsem ribiške mreže.
Nove smernice EU za dve področji boja proti onesnaževanju

Prizor je sicer iz Azije, a tega v Evropi ne želimo videti (foto: plasticsoupfoundation.org)

Med ukrepi EU s področja krožnega gospodarstva so tudi ukrepi za zaščito kopenskega in vodnega okolja pred onesnaževanjem. Evropska Komisija je tako pravkar oznanila nove smernice glede izvrševanja zakonodaje o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo, poleg tega pa je sprejela tudi izvedbeni sklep o spremljanju in poročanju o ribolovnem orodju, danem na trg, in zbranem odpadnem ribolovnem orodju.

En do ciljev novih pravil je zmanjšati količino morskih odpadkov, ki nastanejo zaradi plastičnih proizvodov za enkratno uporabo. Poleg tega bi radi zmanjšali onesnaževanje, ki izvira iz odvrženih ali izgubljenih ribiških mrež ter spodbudili prehod na krožno gospodarstvo z novimi trajnostnimi poslovnimi modeli, proizvodi in materiali. »Negativni vplivi plastičnih odpadkov na okolje, oceane in morsko življenje ter na naše zdravje so globalni in katastrofalni.

V EU se vsako leto izgubi ali odvrže v morje 11.000 ton ribolovnega orodja, kar povečuje problem fantomskega ribolova. Pravila za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko so ambiciozna in pomenijo odgovor na pozive državljank in državljanov k odločnemu ukrepanju, s čimer bo EU postala vodilna sila v svetovnem boju proti morskim odpadkom,« je pojasnil Komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Države članice EU morajo že do 3. julija letos zagotoviti, da se nekateri plastični proizvodi za enkratno uporabo ne pojavljajo več na policah. To so proizvodi, za katere na trgu obstajajo cenovno dostopne alternative brez plastike: vatirane palčke, pribor, krožniki, slamice, mešalne palčke, palice za balone ter nekateri proizvodi iz ekspandiranega polistirena (lončki, posode za živila in vsebniki za pijačo), kot tudi vsi proizvodi iz oksorazgradljive plastike.

V novih smernicah so pojasnjene ključne opredelitve in izrazi, cilj pravkar sprejetih dokumentov pa je zagotoviti hiter in usklajen prenos v nacionalne zakonodaje držav članic ter enotno uporabo novih predpisov po vsej EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.