Naslovnica Slovenija Slovenske kopalne vode so med najboljšimi v EU

Slovenske kopalne vode so med najboljšimi v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija Republike Slovenije za okolje je v javnost posredovala Evropsko poročilo o stanju kopalih voda za leto 2020. Slovenija je uvrščena med tistih 11 držav EU, v katerih so prav vse kopalne vode primerne za kopanje.
Tako domači kot mednarodni podatki govorijo o visoki kakovosti slovenskih kopalnih vod (foto: SJ)

V Evropskem poročilu o stanju kopalih voda za lansko leto je Slovenija uvrščena med države EU, v katerih so prav vse kopalne vode primerne za kopanje. Poleg Slovenije so to še Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Grčija, Hrvaška, Litva, Malta, Romunija in Slovaška. Ker je držav EU skupno 27, je moč takoj ugotoviti, da na tem seznamu na primer ni sredozemskih turističnih velesil Španije, Italije in Francije.

Slovenija je tudi ena od desetih držav, ki je med lansko sezono zagotovila zadostno število analiz. Kakovost kopalne vode na morskih plažah je sicer običajno boljša, mnoga celinska kopališča ležijo na manjših jezerih oziroma rekah z nizkim pretokom. Te celinske vode so zlasti ob poletnih sušah in nevihtah precej bolj občutljive za onesnaženja. »Podobne razlike med kakovostjo kopalnih voda na celini in morju ugotavljamo tudi pri nas.

Kopalne vode na morju so že vrsto let nad evropskim povprečjem, saj so bile do pred dvema letoma vse kopalne vode na morju (21) odlične kakovosti. Zaradi onesnaženja v letu 2019 je na osnovi štiriletnega niza podatkov kot zadostno še vedno razvrščeno kopališče Žusterna, kar se odraža tudi v deležu odličnih kopalnih voda na morju zadnji dve leti (95.2%),« so pojasnili z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Zaradi slabe kakovosti zadnjih petih letih je trajna prepoved kopanja podana za 45 evropskih kopališč in od tega jih je kar 34 v Italiji, sledijo tri v Franciji in dve na Nizozemskem. V domačem poročilu o stanju kopalnih voda za leto 2020 pa piše, da je 85,1% (40 od 47) kopalnih voda odličnih, 8,5% (4) dobre kakovosti, 6,4% (3) je zadostnih, prav nobena kopalna voda pa ni dobila oceno nezadostno in bi zato kopanje morali prepovedati.

Podobne rezultate na ARSO napovedujejo tudi za letošnjo sezono, poleg tega pa so spomnili na prikazovalnik ‘Karta kopalnih voda’, kjer objavljajo podatke analiz kopalnih voda ter tudi dodatna opozorila za zdravo in varno kopanje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.