Naslovnica Svet & EU Nova sredstva programa Erasmus za globalno visoko šolstvo

Nova sredstva programa Erasmus za globalno visoko šolstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pri razpisu ‘Erasmus+’ za leto 2023 pravkar določila 159 izobraževalnih projektov z vsega sveta, ki jih bo financirala s 115,3 milijona evrov. Gre za projekte, ki so povezani s področjem visokega šolstva.
Nova sredstva programa Erasmus za globalno visoko šolstvo

Ta fotografija domnevnega študenta programa Erasmus je le simbolična (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Komisija EU je pravkar izbrala 159 projektov, ki jim bo prek programa ‘Erasmus+’ za letošnje leto namenila 115,3 milijona evrov. Tako bo 2500 izobraževalnih organizacij iz skoraj 130 držav iz EU in preostalega sveta sodelovalo pri modernizaciji visokošolskega izobraževanja. Poleg tega je EU Ukrajini namenila 5 milijonov evrov dodatnih sredstev za podporo projektu Erasmus+ za univerze, oz. za krepitev digitalnega okolja v okviru visokošolskega izobraževanja.

Med 159 izbranimi projekti pa so zastopana širša področja, kot so profesionalizacija matematike v Srednji Afriki, univerzitetni študiji prava o pravičnosti in enakosti za ranljive skupine v Latinski Ameriki, učni načrti za trajnostno modro gospodarstvo v južnem Sredozemlju, tečaji za spremembe v zdravstvenem izobraževanju v jugo-vzhodni Aziji ter tečaji za povečanje podjetniških spretnosti žensk v Srednji Aziji.

Poleg tega bodo finančno podprti projekti za digitalno usposobljenost v izobraževanju na Zahodnem Balkanu, za razvoj uradov za mednarodne odnose univerz na Bližnjem vzhodu ter tudi za učne načrte s področja motenj v preskrbi s hrano in s prehransko odpornostjo v Zahodni Afriki. Sicer je Erasmus+, ki je bil vzpostavljen že pred 36 leti, en najbolj prepoznavnih programov EU, v katerem je doslej sodelovalo blizu 13 milijonov ljudi.

»Njegov skupni proračun je ocenjen na 26,2 milijarde evrov in se osredotoča na socialno vključenost, zeleni in digitalni prehod ter spodbujanje udeležbe mladih v demokratičnem življenju za obdobje 2021–2027. Skupni proračun programa Erasmus+ za krepitev zmogljivosti na področju visokošolskega izobraževanja v obdobju 2021–2027 znaša 613 milijonov evrov. Opravljeni bodo še 4 letni izbori, naslednji razpis za zbiranje predlogov pa bo objavljen novembra 2023,« so še pojasnili s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.