Naslovnica Slovenija Katastrofa, kot je v slovenski zgodovini še ni bilo

Katastrofa, kot je v slovenski zgodovini še ni bilo

Avtor: Spletno Uredništvo
Po rekordnem vročinskem valu, vetrolomih, toči in sprožanju plazov so predvčerajšnjim sledile še neverjetne količine padavin, ki so v mnogih predelih države povzročile katastrofalne poplave. Slovenska solidarnost je tako spet v akciji že od petka, nuklearna centrala v Krškem je poplavni val prestala brez nevarnosti, prve ocene pa govorijo o preko 500 milijonih evrov škode na infrastrukturi, zasebnih, javnih in poslovnih objektih.
Katastrofa, kot je v slovenski zgodovini še ni bilo

Marsikje so  bili helikopterji edina možnost za evakuacije in dostavo pomoči (foto: policija.si)

Tudi v Dnevnih novicah že vrsto let redno opozarjamo na segrevanje planeta in na vse hujše vremenske ekstreme, ki jih segrevanje prinaša. Tako smo se lani v zahodni Sloveniji borili z izjemno sušo in s požari, letos pa so se po vročinskem valu pojavile izjemno hude nevihte, ki so prizadele vso državo. Predvčerajšnjim so jim sledile še rekordne padavine, ki so povzročile katastrofalne poplave v porečjih Sore, Save, Kamniške Bistrice, Savinje, Meže, Pake, Drave…

Tudi po ugotovitvah vrhov državnih struktur petkovo vremensko dogajanje predstavlja najhujšo naravno katastrofo, ki je prizadela Republiko Slovenije. Prav lahko bi šlo celo za največjo naravno ujmo na tem območju kar od časov prvih naselitev Slovanov pa vse do danes. Na srečo so enote Civilne zaščite, Gasilci, medicinsko osebje, reševalne službe, Slovenska vojska, Policija in prostovoljci reagirali učinkovito ter preprečili še hujše posledice.

Posebej velja omeniti razglasitev ‘nenormalnega dogodka’ v Nuklearni elektrarni Krško, do katerega je prišlo v petek ob 18:30 zaradi izjemno velikega pretoka in zelo visokega nivoja reke Save. Reka je čez nekaj ur pričela upadati in včeraj so lahko ob 12:30 preklicali stopnjo nevarnosti za prvi tovrsten primer v zgodovini obstoja nuklearke v Krškem. Sicer pa zaradi modernih protipoplavnih sistemov varnost NEK niti tokrat ni bila ogrožena.

Če so uradni podatki o 4 smrtnih žrtvah ostali nespremenjeni (žensko iz bližine Kamnika je pred domačim pragom odnesla deroča voda, 2 nizozemska planinca je ubila strela, mrtvega moškega so našli v Tomačevem), jo je Slovenija s tega vidika odnesla zelo dobro. Po drugi strani pa je škoda na infrastrukturi, zasebnih, javnih in poslovnih objektih marsikje zares ogromna. Tudi prve začasne vladne ocene pravijo, da je nastalo za preko 500 milijonov evrov škode.

“Vlada RS je prebivalcem na prizadetih območjih namenila 10 milijonov evrov humanitarne pomoči. Sredstva bosta prejeli humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenski Karitas, in sicer vsaka 5 milijonov evrov. Na seji je bilo prav tako dogovorjeno, da bodo trgovine z živili, tehničnim blagom in otroško opremo odprte tudi v nedeljo in ob praznikih,” pa so včeraj odločili po izrednih zasedanjih Sveta za nacionalno varnost in Vlade RS.

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.