Naslovnica Slovenija Nova slovenska gasilska letala prihajajo že letos poleti

Nova slovenska gasilska letala prihajajo že letos poleti

Avtor: Spletno Uredništvo
Za slovensko državo zelo pomembna novica je včeraj prišla z Ministrstvo za obrambo. Podpisana je bila namreč pogodba o nakupu posebnih letal za gašenje. Gre za štiri manjša gasilska letala podjetja iz Španije, ki bodo skupno stala nekaj več kot 23 milijonov evrov. Prvi dve letali naj bi bili na voljo že junija letos.
Nova slovenska gasilska letala prihajajo že letos poleti

Spektakularen prizor iz leta 2020, ki lepo kaže natančnost gasilskega letala (foto: FB Air Tractor Europe)

Z Ministrstvo za obrambo (MO) in Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so oznanili, da so z družbo Air Tractor Europe SL podpisali pogodbo v skupni vrednosti 23.292.932,69 evrov za nakup dveh dvosednih in dveh enosednih letal za gašenje. Družba Air Tractor Europe SL ima sedež v Španiji, specializirana pa je za izdelavo manjših letal za posebne namene, predvsem za gašenje in pršenje snovi za potrebe kmetijstva.

Nova letala s kapaciteto prek 3000 litrov vode bodo izjemno pomembna za takojšnje reagiranje ob morebitnem izbruhu požara. Prav tako bodo pomembna zato, ker jih bo 4, tako da bodo tudi ob morebitnih okvarah ali vzdrževalnih delih na enem gasilskem plovilu ostala še vedno na voljo za uporabo. Tudi zato je bolje imet več manjših letal, kot pa eno veliko. Poleg tega je precej lažje pristajati oziroma zajemati vodo z manjšimi avioni.

Glede na to, da poleti do požarov prihaja tudi v naši soseščini, pa bomo tako lahko poslali tudi pomoč sosednjim državam – enako, kot so nam zračno pomoč ob lanskem požaru na Krasu poslali Hrvati, Italijani, Slovaki in Romuni. Prvi dve letali naj bi naša država dobila že v mesecu juniju letošnjega leta, tako da bosta po registraciji in šolanju pilotov Slovenske vojske že v naslednjih tednih pripravljeni za operativno gašenje iz zraka.

»Letala bodo omogočila izvidovanje in takojšnjo reakcijo ob zaznavanju požara, kar bo močno zmanjšalo možnost razvoja požara v naravi v večjem obsegu. Podpora gašenju iz zraka bo kot prva tovrstna namenska enota pri nas organizirana kot posebna notranja organizacijska enota v okviru Uprave za zaščito in reševanje,« so pojasnili z MO in z URSZR ter dodali, da bodo z letali upravljali samo posebej usposobljeni piloti.

Nova letala bodo locirana na Brniku ali na letališču v Cerkljah ob Krki. Med požarno sezono pa se bodo nahajala na najbližjem primernem letališču za izvajanje naloge – na primer v primeru novih požarov na Krasu najbrž v Ajdovščini.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.