Naslovnica Svet & EU Nova pravila za podjetja proti krčenju gozdov

Nova pravila za podjetja proti krčenju gozdov

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropskem parlamentu se je po maratonskih poletnih počitnicah končno spet pričelo z delovnimi aktivnostmi. Ena od prvih novosti, ki so bile že sprejete v uvodnem plenarnem zasedanju, je ekološke narave. Gre namreč za nova pravila za podjetja, prek katerih bi radi omejili globalno krčenje gozdov.
Nova pravila za podjetja proti krčenju gozdov

V Sloveniji je krčenje gozdov strogo nadzorovano, marsikje po svetu pa ni   (foto: pickpik.com)

Z Evropskega parlamenta prihaja novica o tem, da so na plenarnem zasedanju v Bruslju poslanci sprejeli stališče o predlogu Evropske komisije, ki se tiče uredbe o ‘proizvodih brez krčenja gozdov’. Pri tem je 453 evro-parlamentarcev glasovalo za, 57 jih je bilo proti, 123 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Sicer gre za nova pravila za podjetja, prek katerih bi radi omejili krčenje gozdov po vsem svetu.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) ocenjuje, da je bilo med letoma 1990 in 2020 zaradi krčenja gozdov izgubljenih 420 milijonov hektarjev gozdov – to je več kot obsega celotno območje EU. EU pa je sicer odgovorna za približno 10 % svetovnega krčenja gozdov. Zaradi vsega tega bi rada EU okrepila prizadevanja za zaustavitev globalnega krčenja gozdov.

»Predlog Komisije zajema govedo, kakav, kavo, palmovo olje, sojo in les, vključno z izdelki, ki vsebujejo to blago, so bili z njim hranjeni ali so bili izdelani z uporabo tega blaga (kot so usnje, čokolada in pohištvo). Parlament želi vključiti tudi svinjsko meso, ovčje in kozje meso, perutnino, koruzo in kavčuk ter izdelke iz oglja in tiskanega papirja. Kot zahteve je treba dodati človekove pravice in pravice domorodnih prebivalcev,« so pojasnili s Parlamenta EU.

Parlament EU je zdaj pripravljen na začetek pogajanj o končnem zakonu z državami članicami EU. Države so namreč tiste, ki bodo nadzorovale podjetja, slednja pa bodo morala sama preverjati in zagotavljati,  da izdelki, ki jih prodajajo v EU, ne izvirajo iz izkrčenih ali degradiranih zemljišč.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.