Naslovnica Gospodarstvo Sloveniji za izvajanje kohezijske politike kar 3,26 milijarde evrov

Sloveniji za izvajanje kohezijske politike kar 3,26 milijarde evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je posredovala sporočilo Evropske komisarke Elise Ferreira, da je bil pravkar uradno potrjen Sporazum o partnerstvu med Slovenijo in Evropsko kohezijsko politiko za obdobje 2021-2027. Slovenija bo tako do izteka leta 2027 za izvajanje programa evropske kohezijske politike prejela kar 3,26 milijarde evrov.

Sloveniji za izvajanje kohezijske politike kar 3,26 milijarde evrov

S Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so najprej pojasnili, da so Sporazumi o partnerstvu fokusirani na prednostne naloge EU, da določajo strategije in tudi prednostne naložbene naloge, ki jih opredeli vsaka država članica. Gre torej za listo nacionalnih in regionalnih programov, ki so prilagojeni potrebam vsake posamezne države za izvedbo investicij na terenu.

Pravkar potrjeni Partnerski sporazum bo Sloveniji za obdobje od leta 2021 pa vse do konca leta 2027 omogočil črpanje kar 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev. Za program za izvajanje evropske kohezijske politike bo na voljo 3, 2126 milijarde evrov (oziroma 3.212.600.000 evrov), za program za odpravljanje materialne prikrajšanosti 29,4 milijona evrov ter za program za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 23,9 milijona evrov.

Sredstva evropske kohezijske politike bodo prek različnih ukrepov namenjena zmanjševanju razvojnih razlik med slovenskimi regijami, za ‘Zeleni prehod’ bo Slovenija preko Kohezijskega sklada in Evropskega sklada za regionalni razvoj namenila 806 milijonov evrov. Poleg tega bo iz Sklada za pravični prehod naše država namenila 248 milijonov evrov za spodbujanje energetskega prehoda Savinjsko-Šaleške regije do leta 2033.

»Za vsebinsko področje bolj povezana Evropa, ki vključuje mobilnost in povezljivost informacijsko komunikacijske tehnologije bo namenjenih 511 milijonov evrov, za vsebinsko področje pametna Evropa, ki pokriva inovativno in pametno gospodarsko preoblikovanje, pa 727 milijonov evrov.  Za socialno vključenost, zaposlovanje, izobraževanje in usposabljanje bo Slovenija namenila 769 milijonov evrov.

Za vsebinsko področje Evropa bližje državljanom pa 94 milijonov,« so med drugim še pojasnili s Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.