Naslovnica Slovenija Diskriminatorni razpis bo v petek dokončno razveljavljen

Diskriminatorni razpis bo v petek dokončno razveljavljen

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Službe za digitalno preobrazbo so napovedali, da bo Javni razpis za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc za leto 2022 v petek (16. septembra) razveljavljen. V kratkem pa se napoveduje novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, prek katere naj bi se zagotovilo ustrezna izobraževanja za različne skupine in osebe z različno stopnjo digitalnega znanja.

Novost je pojasnila Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh (foto: gov.si)

Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je glede ‘Javnega razpisa za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc za leto 2022’ zaznala neskladnost z ‘Zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti’.  Temeljna pomanjkljivost razpisa je ta, da je pomanjkljivo opredeljena ciljna skupina, ki ji je razpis namenjen.

»Razpis ni ločil med udeleženci izobraževanj, starimi 55 let ali več, ki nimajo niti osnovnih digitalnih kompetenc oziroma imajo zgolj te kompetence, pa jih želijo krepiti ter tistimi iz iste demografske skupine, ki že imajo potrebne ali celo naprednejše kompetence,« so vrhovi Ministrstva za digitalno preobrazbo pojasnili na včerajšnji tiskovni konferenci in dodali, da so zato  7. septembra pozvali Slovenski regionalno razvojni sklad k razveljavitvi razpisa.

Če gre pri napačno opredeljeni ciljni skupini, ki ji je razpis namenjen, le za birokratski spodrsljaj, to niti ni tako presenetljivo. Ker pa je kakršnakoli diskriminacija v slovenski družbi prepovedana, zadeva ni tako nedolžna. Zato so na diskriminacijo oz. na neskladnost z zakonom opozorili Varuh človekovih pravic, zagovornik načela enakosti, Zveza društev upokojencev Slovenije, Srebrna nit in mnogi posamezniki.

Po razveljavitvi Javnega razpisa bodo sicer povrnili upravičene stroške za dokazane aktivnosti. Tistim udeležencem, ki so že opravili usposabljanja do 25. avgusta 2022 (v najmanj 80 %, oz. 9 ur), pa bodo podelili digitalni bon. V kratkem pa se napoveduje novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, prek katere naj bi se zagotovilo ustrezna izobraževanja za različne skupine in osebe z različno stopnjo digitalnega znanja.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.