Naslovnica Svet & EU Nova Leipziška listina o skupni strategiji razvoja mest v EU

Nova Leipziška listina o skupni strategiji razvoja mest v EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministri držav članic EU, ki so v sklopu svojih zadolžitev pristojni za urbane zadeve, so na virtualnem srečanju sprejeli ‘Novo Leipziško listino’. Gre za dogovor o prihodnjem razvoju evropskih mest in za dokument glede izvajanje dogovorjenega preko več nivojskega upravljanja.

Nova Leipziška listina o skupni strategiji razvoja mest v EUNova listina predstavlja dogovor držav članic o strateških načelih usmerjanja razvoja mest v EU (foto: needpix.com)

Ministri držav članic EU, ki o v sklopu svojih zadolžitev pristojni za urbane zadeve, so na spletnem srečanju sprejeli ‘Novo Leipziško listino’, v kateri je govora o prihodnjem razvoju evropskih mest in o več nivojskem upravljanju. Ta dogovor pomeni oblikovanje skupne strategije držav članic o razvoju mest v EU. Sicer je bila ‘Prva Leipziška listina’ sprejeta leta 2007 in sicer že tedaj pod nemškim predsedovanjem Sveta EU.

Prav v Leipzigu bi moralo tudi tokrat ob sprejetju listine spet potekati srečanje za urbanizem pristojnih ministrov držav članic v živo, a je vmes posegla pandemija koronavirusa. Nova Leipziška listina sicer posodablja načela prve listine, poudarjena pa so ključna načela za zelena, pravična in uspešna mesta ter za zagotavljanje kakovosti življenja v vseh evropskih mestih in njihovem zaledju.

Ta načela so zagotavljanje dostopa do javnih storitev za vse prebivalstvo, povezan in celovit pristop pri razvoju mest, sodelovanje med različnimi deležniki (državna uprava oziroma državni organi, javnosti, zasebni sektor), več nivojsko upravljanje urbanega razvoja, sodelovanje med EU, državami, regijami in lokalnimi skupnostmi ter uporaba pristopov, ki upoštevajo lokalne značilnosti.

»Da mesta lahko uspešno delujejo in uresničujejo načela listine, potrebujejo podporo regij, držav in EU. Torej primerne politike in pravni okvir, ustrezno financiranje, podporo pri krepitvi znanja in možnost, da sooblikujejo javno infrastrukturo. Hkrati so z listino ministri sprejeli Dokument za izvajanje Nove leipziške listine preko več-nivojskega upravljanja ‘Prihodnji koraki Urbane agende EU’,« so še pojasnili s pristojnega Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.