Naslovnica Gospodarstvo Številke slovenskih javnih financ ostajajo negativne

Številke slovenskih javnih financ ostajajo negativne

Avtor: Spletno Uredništvo

Direktorat za proračun, Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstvo za finance so skupaj objavili nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih deset mesecev letošnjega leta. Številke ostajajo negativne, razlog pa je še naprej enak – pandemija koronavirusa.

 Številke slovenskih javnih financ ostajajo negativne

Podobno kot v prejšnjih mesecih stanje tudi tokrat ne more biti pozitivno (foto: pixabay.com) 

 

Direktorat za proračun, Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstvo za finance so skupaj objavili nov ‘Pregled javnofinančnih gibanj’, pri čemer so bili upoštevani podatki za prvih deset mesecev letošnjega leta. Letošnje finančne številke ‘podjetja Slovenija’ ostajajo negativne. Državni proračun je v tem obdobju zabeležil približno 7,52 milijarde evrov prihodkov in okoli 9,95 milijarde evrov odhodkov.

Razlika znaša 2.430.000 evrov (oziroma 2,43 milijarde evrov). Tako velik proračunski primanjkljaj v prvih 10 mesecih leta 2020 je predvsem odraz upada gospodarskih aktivnosti v preteklih mesecih, kakor tudi intervencij države za blaženje posledic pandemije koronavirusa. Glede na primerljivo obdobje v lanskem letu so odhodki zvišali za 24,1 %, pri čemer so razumljivo največ sredstev namenili za zaposlene, subvencije ter transferje za posameznike in skupine.

Če so se odhodki povišali, pa je bilanco poslabšalo še dejstvo, da so se tudi prihodki znižali in sicer za 9,5 %. Seveda je tudi za ta negativni trend kriv Covid 19, predvsem je prišlo do hitrega izpada davčnih prihodkov zaradi omejevalnih ukrepov za zamejitev koronavirusa. Podobno so negativni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja, oz. konsolidirane bilance javnega financiranja.

Ta bilanca, ki jo poleg državnega proračuna tvorijo še proračuni občin, blagajna Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ter blagajna Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je v prvih desetih mesecih leta 2020 zabeležila približno 15,28 milijarde evrov prihodkov ter 17,65 milijarde evrov odhodkov. Razlika znaša 1,83 milijarde evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.