Naslovnica Svet & EU Nova državljanska vojna v Etiopiji

Nova državljanska vojna v Etiopiji

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko so se v Nagornem Karabahu s podpisom premirja zaustavili vojaški spopadi med azerbajdžansko in armensko stranjo, pa se je v Etopiji vnela nova državljanska vojna med državnimi silami in enotami uporne pokrajine Tigray.

Nova državljanska vojna v EtiopijiSpomenik zmagovalcem prejšnje etiopske državljanske vojne v glavnem mestu pokrajine Tigray Mekeleju (foto: ponterest.com)

 

Včeraj so begunci iz severne etiopske pokrajine Tigray množično prečkali zahodno mejo in bežali v Sudan. Etiopska vojska je namreč po ukazu premierja Abiya Ahmeda napadla pokrajino Tigray z letalstvom in z močnimi kopenskimi enotami. Oboroženi spopadi so se začeli potem, ko so pred dnevi v tej pokrajini oblast prevzeli pripadniki regionalne vlade in lokalne oborožene skupine TPLF (Ljudska osvobodilna fronta Tigraya).

Na njihovo stran pa je prestopila tudi večina lokalnih politikov, policije in cele enote etiopske vojske. V ozadju upora je namreč tudi etična pripadnost. Napetosti med lokalnimi oblastmi in centralno vlado Etiopije so se v Tigrayu stopnjevale že mesece, eskalacija dogajanja pa je vseeno presenetila marsikoga. Etiopski prvi minister Abiy Ahmed je namreč lani prejel Nobelovo nagrado za mir, tokrat pa je v pokrajini razglasil izredno stanje in jo brez kakšnih pogajanj napadel z vso vojaško močjo, ki jo premore.

Vodja uporniške pokrajine Debretsion Gebremichael je sicer pred dnevi zaprosil Afriško unijo (AU) za posredovanje pri začetku pogovorov med obema stranema, a je Abiy Ahmed to zavrnil (pred pričetkom morebitnih pogajanj si vsaka stran želi izboljšati svoj izhodiščni pogajalski položaj). Abiy je upornike prejšnji teden obtožil, da so le-ti napadli in zasedli vojaški objekt v bližini prestolnice regije – mesta Mekele, zato je tudi odgovoril z odločno demonstracijo vojaške sile.

Velja dodati, da so se v Tigrayu med leti 1974 in 1991 med etiopsko državljansko vojno dolgo in izjemno uspešno oboroženo upirali tedanji centralni vladi socialističnega diktatorja Mengistuja. Še več – uporniške enote so prav na čelu s TPLF in njihovimi zavezniki iz Eritrejske osvobodilne fronte zmagale vojno, vkorakale v prestolnico Adis Abebo in na oblast postavile začasno prehodno vlado. Eritreja se je nato samosvojila… 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.