Naslovnica Svet & EU Nov sporazum z ZK in rekordni proračun za raziskave

Nov sporazum z ZK in rekordni proračun za raziskave

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci Evropskega parlamenta so danes potrdili nov sporazum o trgovini med Evropsk unijo (EU) in Združenim kraljestvom (ZK). Najbrž še precej bolj pomembno glasovanje pa so opravili včeraj, ko so sprejeli program za raziskave Obzorje Evropa, katerega proračun dosega astronomskih 95,5 milijarde evrov.

Nov sporazum z ZK in rekordni proračun za raziskave

Parlamentarci že govorijo o prihodnjih pandemijah, čeprav sedanje še zdaleč ni konec (foto: pixabay.com/Herney)

V Evropskem parlamentu so danes z veliko večino poslanci potrdili nov sporazum o trgovini med EU in Združenim kraljestvom. Poslanci so pozitivno ocenili trgovinski sporazum o ničelnih kvotah, o brezcarinskih tarifah, o jamstvih glede pravil poštene konkurence, o določbah glede ribištva, potrošnikov, zračnega prometa, energije in varstva podatkov.

Kot negativno pa so v Parlamentu EU ocenili dejstvi, da sedanji sporazum ne obsega tudi področij zunanje, varnostne in razvojne politike, ter da je ZK odklonilo nadaljnje sodelovanje pri programu evropskih študentskih izmenjav Erasmus+. S sprejetjem novega trgovinskega sporazuma med EU in Združenim kraljestvom naj bi premostili še zadnje večje zaplete, ki jih je povzročil Brexit.

Že včeraj pa so poslanci Evropskega parlamenta z glasovanjem potrdili sprejetje programa za raziskave Obzorje Evropa, katerega proračun dosega astronomskih 95,5 milijarde evrov, sestavljajo pa ga trije stebri, poimenovani ‘Odlična znanost’, ‘Globalni izzivi in evropska industrijska konkurenčnost’ ter ‘Inovativna Evropa’. Poudarek je na zdravju, digitalizaciji in podpori za inovativna mala in srednja podjetja

Cilje tega programa, ki je v začasni uporabi že od pričetka leta, je prispevati k boljši pripravljenosti zdravstvenih sistemov EU na prihodnje pandemije. »Raziskovalni program omogoča kratko- in dolgoročno financiranje za raziskave in inovacije v zvezi z globalnimi izzivi, med katerimi so boj proti podnebnim spremembam, digitalizacija ter pandemija koronavirusa,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost Parlamenta EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.