Naslovnica Svet & EU Nov pilotni mehanizem za oblikovanje trga vodika v EU

Nov pilotni mehanizem za oblikovanje trga vodika v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija nadaljuje razvoj evropskega trga vodika in je zato pravkar oblikovala nov pilotni mehanizem, katerega cilj je pospešiti naložbe v to gospodarsko področje. Mehanizem bo zbiral in obdeloval tržne podatke o cenah vodika in o tokovih vodika, da bo zagotovil večjo preglednost med povpraševanjem odjemalcev in ponudbo dobaviteljev ter olajšal stike med njimi. Novost naj bi delovala 5 let in bo del Evropske vodikove banke.

Grafika s simboličnim prikazom Evropske vodikove banke (foto: commission.europa.eu)

Evropska komisija še naprej intenzivno spodbuja vzpostavitev skupnega evropskega trga vodika. Zato je pravkar pripravila nov pilotni mehanizem, ki bo zbiral, obdeloval in omogočal dostop do informacij o povpraševanju in ponudbi obnovljivega, nizkoogljičnega vodika ter njegovih derivatov. Z drugimi besedami: mehanizem bo zbiral in obdeloval tržne podatke o cenah vodika in o tokovih vodika.

Tako naj bi evropskim odjemalcem omogočili, da se na preprost način učinkovito povežejo z evropskimi in pa tudi s tujimi dobavitelji. »Danes se je začel postopek javnega naročanja, da bi našli ponudnika storitev za razvoj informacijske platforme za upravljanje pilotnega mehanizma. Komisija namerava do konca tega leta podpisati pogodbo, da bo lahko začela delovati do sredine leta 2025,« so pojasnili s Komisije EU.

Dodali so informacijo, da so po Evropi prvi obsežni elektrolizatorji že v gradnji in da so bili tudi že podpisani sporazumi o prvem odjemu. Vodik je za EU izjemno pomemben iz več vzrokov. Tako bo predvidoma imel veliko vlogo pri doseganju ciljev Zelenega dogovora, pri podpiranju razogljičenja, pri konkurenčnosti evropske industrije in tudi pri postopnem opuščanju ruskih fosilnih goriv.

Pilotni mehanizem za vodik pa je pomemben tudi zato, ker predstavlja osnovo za vzpostavitev večje skupne platforme EU za različne strateške primarne proizvode oziroma za strateške surovine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.