Naslovnica Svet & EU Nov korak proti začetku izvajanja trgovinskega sporazuma med EU in Kitajsko

Nov korak proti začetku izvajanja trgovinskega sporazuma med EU in Kitajsko

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden je med vsem dogajanjem, povezanim s pandemijo koronavirusa in novimi terorističnimi napadi v Franciji, ostalo malce manj opazno dogajanje na trgovinskih relacijah med EU in Kitajsko. Napravljen je bil namreč nov proceduralni korak proti začetku izvajanja medsebojnega trovinskega sporazuma, ki predvideva tudi zaščito evropskih agroživilskih proizvodov na kitajskem tržišču.

Nov korak proti začetku izvajanja trgovinskega sporazuma med EU in KitajskoKitajce od slovenskih artiklov z deklariranim geografskim poreklom zanimajo predvsem vina (foto: gov.si) 

 

Kitajska je najbolj obljudena država sveta – njeno prebivalstvo se pravkar bliža številki 1,4 milijarde. To pa obenem pomeni, da je kitajsko tržišče največje in najbolj mikavno na svetu. Še nedolgo nazaj je bilo kitajsko blago sinonim za ponaredke in slabo kakovost, po drugi strani pa so Kitajci kopirali prestižne evropske proizvode in jih izdelovali doma. V domači proizvodnji je bilo dovoljeno vse – od lažnih Ferrarijev pa do sira za ribanje parmezana, ki so mu dodajali žagovino.

Kitajske oblasti so takšno delovanje dopuščale brez težav,saj jim je to ustrezalo iz internih ekonomskih vzorkov, poleg tega pa z Evropsko unijo ni bilo podpisanega nobenega sporazuma o zaščiti blaga. Časi pa so se spremenili in ko se je kitajsko gospodarstvo v zadnjih treh letih začelo na veliko odpirati proti zahodu, so v Bejingu hitro prišli do spoznanja, da se mora nekaj spremeniti. Predvsem je šlo za nujo po medsebojni zaščiti geografskih označb, sicer bogate države EU ne bi prav veliko trgovale s Kitajsko.

»Kitajska je bila leta 2019 tretja največja destinacija za kmetijsko-živilske izdelke EU v vrednosti 14,5 milijarde EUR. Je tudi druga največja destinacija za izvoz izdelkov z geografsko označbo v EU, saj predstavlja 9% vrednosti, vključno z vini, žganimi pijačami in kmetijsko-živilskimi proizvodi. V letih 2018 in 2019 80% zasegov ponarejenega in piratskega blaga izviralo s Kitajske, kar je povzročilo 60 milijard EUR izgube dobaviteljem iz EU,« so pojasnili iz Parlamenta EU.

Ta teden je odbor za trgovino Parlamenta EU z velikansko večino potrdil sporazum, ki sta ga septembra podpisali Komisija EU in Kitajska. To je bil ključen korak proti razširjeni skupni potrditvi dogovora v Evropskem parlamentu, kjer bodo o tem glasovali 11. ali 12. novembra letos. Potem bo moral sporazum potrditi še Svet EU (države članice), da bi začel veljati že v prvi polovici leta 2021. Sporazum bo zaščitil 200 izdelkov EU in Kitajske, v naslednjih štirih letih bo razširjen na še vsaj za 175 evropskih in kitajskih izdelkov.

Po novem bodo zaščitenimi pred zlorabo in posnemanjem številni prepoznavni izdelki z geografskimi označbami iz držav EU, kot so špansko vino Cava, grški sir Feta, nemško pivo Münchener Bier, poljska žgana pijača Polska Wódka, italijanski pršut iz Parme, španski ovčji sir Queso Manchego in tudi slovenska linija artiklov z označbo Vipavska dolina. EU in Kitajska pa se bosta sedaj najprej osredotičili na pogovore o dvostranskem investicijskem sporazumu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.