Naslovnica Gospodarstvo Covid 19 še naprej lepo prazni državni proračun in vse ostale blagajne

Covid 19 še naprej lepo prazni državni proračun in vse ostale blagajne

Avtor: Spletno Uredništvo

Pravkar je bil objavljen nov ‘Pregled javnofinančnih gibanj’ s podatki za prvih devet mesecev leta 2020. Proračun Slovenije je v tem obdobju zabeležil približno 6,66 milijarde evrov prihodkov in 9,04 milijarde evrov odhodkov, tako da je proračunski primanjkljaj znašal 2,38 milijarde evrov.

Covid 19 še naprej lepo prazni državni proračun in vse ostale blagajne

Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da se bo finančno stanje Slovenije v naslednjih mesecih še poslabšalo (foto: pxfuel.com)

 

Ministrstvo za finance (MF) je danes objavilo nove vsakomesečne podatke o finančnih tokovih v državnem proračunu Republike Slovenije za tekoče leto, oziroma za prve tri kvartale leta. Podatki kažejo, da so se prihodki v prvih treh trimesečnih računskih obdobjih glede na enako obdobje lanskega leta 2019 znižali za 10,2 %, medtem ko so se odhodki zvišali kar za 24,3 %. Številke so torej izjemno negativne.

Vendar pa tudi tako izrazito slabo stanje državnih financ v letošnjem letu ni presenetljivo, kot tudi ni presenetljiv vzrok, da je temu tako. »To je posledica slabših gospodarskih gibanj zaradi epidemije koronavirusa, ki so vplivala na nižje prihodke, in sprejemanja različnih ukrepov za blaženje posledic epidemije za državljane in gospodarstvo. To je prispevalo k višjim odhodkom,« so za vsak slučaj pojasnili z MF.

Tudi tokrat so Pregledu javnofinančnih gibanj dodali še podatke o konsolidirani bilanci javnega financiranja (poleg podatkov iz državnega proračuna se upoštevajo še številke Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov slovenskih občin). Od 1. januarja do 30. septembra so zabeležili približno 13,64 milijarde evrov prihodkov in 15,98 milijarde evrov odhodkov – torej negativna razlika znaša 2,34 milijarde evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.