Naslovnica Svet & EU Nov humanitarni mehanizem EU

Nov humanitarni mehanizem EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj predlagala okrepitev humanitarnih dejavnosti Evropske unije na globalni ravni, saj humanitarne potrebe vseskozi naraščajo, pandemija koronavirusa pa je v zadnjem letu razmere še opazno poslabšala.
Poleg vojn in Covida 19 so aktualne tudi naravne katastrofe (foto: FB EU Civil Protection & Humanitarian Aid – ECHO)

Evropska komisija je pripravila posebno poročilo o humanitarnih dejavnostih EU, v katerem so strokovnjaki nanizali vrsto ključnih ukrepov za hitrejše zagotavljanje humanitarne pomoči po vsem svetu. Predlagali so ustanovitev novega organa, ki bi skrbel za razširitev baze virov pomoči, za podporo ugodnejšemu okolju za humanitarne partnerje ter za obravnavanje temeljnih vzrokov za krize z uporabo pristopa imenovanega Ekipa Evropa.

»Naše humanitarno delovanje mora doseči več, zato mora biti učinkovitejše in imeti večjo težo. Moramo se znati odzvati s polno močjo, takoj ko krize izbruhnejo. Ta prenovljena strateška vizija pojasnjuje, kako lahko EU okrepi pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo, in se v času, ko je načelno humanitarno delovanje nujno potrebno, izkaže kot voditeljica,« je pojasnil Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

V dokumentu se poudarja pomen mednarodnega humanitarnega prava, saj podatki pravijo, da je bilo leta 2019 zabeleženih 277 napadov na humanitarne delavce, pri čemer je bilo ubitih 125 oseb. Poleg tega pa se kaže nuja po posebni obravnavi različnih humanitarnih posledic podnebnih sprememb. Zato bo Evropska unija vzpostavila novo zmogljivost za skupni evropski humanitarni odziv.

Nova struktura (oz. mehanizem) EU bo pomagala pri logistiki, prevozih, združevanju virov in dostavi pomoči. Njene aktivnosti bodo potekale v koordinaciji z mehanizmom EU za področje civilne zaščite, operativno podporo pa bo zagotavljal Center EU za usklajevanje nujnega odziva. Sicer je humanitarna pomoč najbrž najbolj koristen segment zunanjega delovanja EU in dokaz solidarnosti, oziroma temeljnih humanističnih vrednot EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.