Naslovnica Magazin Nov center za testiranje električnih sistemov je drobtinica v 5-milijardni investiciji

Nov center za testiranje električnih sistemov je drobtinica v 5-milijardni investiciji

Avtor: Spletno Uredništvo

Španska avtomobilska družba SEAT je pred kratkim začela graditi nov Testni center za energijo (Test Center Energy, TCE). Gre za nov laboratorij, v katerem bodo razvijali in preizkušali različne energetske sisteme za električna in hibridna vozila. SEAT bo namreč za elektrifikacijo svojih modelov skupno investiral prek 5 milijard evrov.

Tudi serija blagovne znemke Leon bo kmalu bogatejša za dve novi hibridni pridobitvi (foto: FB Seat)

 

Španska avtomobilska družba SEAT se je nadvse resno lotila elektrifikacije vseh svojih modelov oziroma kar celotne proizvodnje. Tako bosta blagovni znamki SEAT in CUPRA do konca prihodnjega leta 2021 na tržišča poslali 5 novih električnih in priključno-hibridnih modelov, ki se bodo pridružili električni verziji modela SEAT Mii. Tudi družina modela Leon se bo razširila s priključno-hibridnima električnima modeloma.

»SEAT Tarraco bo dobil različico e-hybrid in tudi CUPRA Formentor, prvi model, ki je bil zasnovan in razvit za znamko CUPRA, bo imel priključnohibridne električne izpeljanke, ki jih bodo izdelovali v Martorellu. Modelu SEAT Mii se bo poleg tega pridružil še CUPRA el-Born, proizvajalčevo drugo 100-odstot-no električno vozilo,« so sporočili s SEAT-a. Novi Testni center za energijo bo zato izjemno pomemben, saj bo družba lahko testirala baterije v lastnem laboratoriju.

Nov center naj bi stal prek 7 milijonov evrov, kar je le drobtinica v zadnjem investicijskem načrtu družbe, katerega skupna vrednost znaša 5 milijard evrov. Postavitev centra TCE naj bi se zaključila do aprila prihodnjega leta 2021,v njej pa bodo vrhunska sodobna tehnologija in različni testni prostori. V njih bodo potekale evalvacije celičnih modulov z litij-ionsko tehnologijo, srednje-napetostnih in visokonapetostnih baterij ter tudi polnilnikov, ki se bodo uporabljali za vsa elektrificirana vozila.

»V načrtu je tudi nekaj klimatskih komor, v katerih bodo baterije in module lahko preizkušali v ekstremnih temperaturnih pogojih, s simuliranjem različnih okolij, v katerih se vozilo lahko znajde tekom svoje življenjske dobe. V sklopu centra bo tudi visokotehnološki laboratorij za elektroniko, v katerem naj bi razvijali in izdelovali prototipe ter sestavljali vmesnike za testne sisteme,« so še pojasnili s SEAT-a.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.