Naslovnica Šport Primož Roglič je izjemno sezono končal tako, kot jo je začel – z zmago

Primož Roglič je izjemno sezono končal tako, kot jo je začel – z zmago

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je pravkar še drugič zapored osvojil dirko po Španiji. Roglič je tako na najboljši možen način zaključil izjemno sezono, v kateri je zmagoval od prvega do zadnjega dne. Roglič je tudi prevzel vodstvo na svetovni kolesarski lestvici, prevzel pa ga je od Tadeja Pogačarja, zato bo tudi Slovenija v razvrstitvi držav v letu 2020 ostala prva kolesarska velesila na svetu!

Čestitke za zmago Rogliča na Vuelti so že pred ciljem v Madridu prihajale od vsepovsod (foto: FB Jumbo Visma)

 

Po spomladanski prekinitvi zaradi pandemije koronavirusa se je mednarodna letošnja tekmovalna sezona za kolesarje začela junija in sicer s slovenskim državnim prvenstvom. Primož Roglič je startal z zmago, danes pa je sezono tudi končal z zmago. Primož je namreč že drugo leto zapored osvojil špansko Vuelto, tritedensko dirko, ki je po kakovosti udeležbe že prehitela italijanski Giro in je torej druga najbolj pomembna preizkušnja na svetu za francoskim Tourom.

Roglič je sicer na tej Vuelti osvojil štiri posamične etape, za odločilnega pa se je izkazal torkov kronometer, ko je Roglič opravil z vso konkurenco, spet oblekel rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku in si obenem nabral dovolj prednosti pred drugouvrščenim Ekvadorcem Richardom Carapazom. Da bi bil Rogličev uspeh še večji, je bila trasa letošnje Dirke po Španiji izjemo zahtevna prav vsak dan – od prve etape, ki se je že končala z napornim vzponom, pa do predzadnje, ko je Carapaz še zadnjič poskusil prehiteti Primoža.

»S tem je postal šele peti kolesar v zadnjih 30 letih, ki je poleg tritedenske dirke v eni sezoni dobil še eno od največjih petih klasik. Roglič je 4. oktobra slavil na dirki Liege – Bastogne – Liege . V Španiji je osvojil tudi zeleno majico najboljšega sprinterja Vuelte, s čimer je postal šele osmi kolesar, ki mu je uspelo dvakrat osvojiti naziv najboljšega v seštevku točk,« so ponosno spomnili s Kolesarske zveze Slovenije.

Enaintridesetletni Kisovčan si je nedvomno zaslužil takšen lep konec sezone. Če ne bi bilo padca s poškodbo na predzadnji dan Kriterija Dauphine in predvsem, če ne bi bilo nečloveškega podviga Tadeja Pogačarja na predzadnji dan Toura, bi Rogla dobil sezono 2020 v zmagovitem slogu slavnega ‘kanibala’ Eddya Merxa. Glede na način, kako Roglič zmaguje etape pa je moč pričakovati, da bo prihodnje leto poskusil osvojiti še katero od preostalih ‘severnih klasik’, čeprav bo osrednji cilj sezone 2021 zagotovo Dirka po Franciji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.