Naslovnica Svet & EU Nov alarm glede plastike v morju

Nov alarm glede plastike v morju

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je ta teden med številnimi drugimi problematikami spet lotil enega največjih globalnih problemov – onesnaževanja morij s plastiko. Ta plastika namreč ubija morske živali in cele ekosisteme, nazadnje pa velikokrat konča v človeških želodcih.
Nov alarm glede plastike v morju

2. aprila bosta minili 2 leti, odkar je pred Sardinijo poginila kitovka z 22 kg plastike v želodcu (foto: FB Seame Sardinia)

Evropski parlament v resoluciji, sprejeti v sredo, spet zazvonil alarmni zvonec in poklical k nujnemu ukrepanju za zmanjšanje onesnaževanja morja. Evropski parlamentarci so ponovno poudarili, da odpadki, predvsem tisti plastični, v morju škodujejo celotnemu ekosistemom, ribištvu in ribičem ter ogrožajo tudi zdravje potrošnikov, saj nazadnje plastika konča v njihovih (oz. kar naših) želodcih.

Stanje se skoraj povod slabša, že samo v Sredozemlju dnevno kar 730 ton odpadkov konča v morju. Zato so poslanci pozvali Evropsko komisijo, da čimprej odpravi embalaže iz ekspandiranega polistirena za ribiške izdelke, pa tudi številne druge nepotrebne izdelke iz plastike in plastične embalaže na splošno. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da sta ribištvo in akvakultura vzrok za 27 %, plastični artikli za enkratno uporabo pa kar za 43 % morskih smeti.

»Za preprečevanje pojava ‘tavajoče’, torej izgubljene ribiške opreme, hočejo poslanci mapiranje, poročanje in sledenje, pa tudi naložbe v raziskave in inovacije, ki bi pomagale razviti okolju prijazno ribiško opremo. Komisijo so pozvali tudi, naj pospeši razvoj krožnega gospodarstva na področju ribištva in akvakulture,« so med drugim zapisali v sporočilo za javnost Evropskega parlamenta.

Spomnili pa so še, da je zmanjševanje uporabe plastike med sedmimi področji, ki jih Komisija EU smatra za ključne za preoblikovanje EU v krožno gospodarstvo do leta 2050. Poleg evropske strategije za plastiko v krožnem gospodarstvu, ki bi odpravila uporabo mikroplastike, naj bi Komisija EU še letos predstavila več predlogov za urejanje prepisov o plastičnih odpadkih. Večini ljudi je jasno, da se glede tega zelo mudi.

»Plastični odpadki ne onesnažujejo zgolj obale, temveč ogrožajo tudi morske živali, ki se ujamejo v večje kose plastike, manjše pa pogosto zamenjajo za hrano. Če zaužijejo plastične delce, pogosto ne morejo več prebavljati običajne hrane, zaradi česar umrejo. V njihov organizem pa lahko s plastiko zaidejo strupena kemična onesnaževala. Ljudje plastiko in strupene snovi v njej zaužijemo prek prehranske verige,« so še zapisali poslanci.

Dodali pa so še precej zaskrbljujočo informacijo, da pravzaprav sploh še niso znani vsi načini, kako vse lahko ta s hrano zaužita plastika negativno vpliva na človeško zdravje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.