Naslovnica Magazin Nov akt EU o digitalnih storitvah bi radi sprejeli čimprej

Nov akt EU o digitalnih storitvah bi radi sprejeli čimprej

Avtor: Spletno Uredništvo

Parlament EU se pravkar posveča novemu aktu o digitalnih storitvah, s katerim želi urediti digitalno gospodarstvo na ravni EU, poenotiti predpise v državah članicah EU in hkrati postaviti standarde za ves preostali svet. Ključno področje je zaščita uporabnikov pred škodljivimi in nezakonitimi vsebinami.

Nov akt EU o digitalnih storitvah bi radi sprejeli čimprej

Poslanci bi radi zagotovili zaščito uporabnikov, ne pa zaščito zaslužkov lastnikov platform (foto: pxhere.com)

 

Parlament EU se intenzivno posveča novemu aktu o digitalnih storitvah, saj bi ga radi sprejeli še letos, oziroma takoj na začetku leta 2021. Temeljno področje, ki ga želi Parlament nasloviti, je zaščita uporabnikov pred škodljivimi in nezakonitimi vsebinami. Najprej želijo jasno definirati, kaj je škodljiva vsebina in kaj je nezakonita vsebina. Škodljive vsebine, kakršne so sovražni govor in razne dezinformacije, namreč niso vedno tudi nezakonite.

Potem so se poslanci Evropskega parlamenta lotili odstranjevanja spornih vsebin. Parlamentarci zahtevajo bolj aktivno vlogo upravnikov platform in jasna pravila za moderiranje vsebin, ki bodo veljala za vso Evropsko unijo. Pri tem naj bi bil uporabljen mehanizem ‘obveščanja in ukrepanja’, ki bi moral biti učinkovit, odziven, legalen, nediskriminatoren in odporen na morebitne poskuse zlorab.

Parlamentarci želijo tudi, da bi glede zakonitosti vsebin odločal neodvisen razsodnik in ne zasebni gospodarski subjekti. Prav tako se zavedajo, da brez sankcij novi predpisi ne bodo delovali. »V primerih, ko je nezakonita vsebina tudi kazniva, mora biti ne le odstranjena, temveč morajo slediti policijski in sodni ukrepi. Evropska komisija naj razmisli o tem, ali naj bodo spletne platforme obvezane prijavljati resna kazniva dejanja pristojnim organom,« pravijo poslanci.

Glede škodljivih vsebin, kot so sovražni govor ali dezinformacije, pa parlamentarci pričakujejo, da bodo platforme bolj zavezane k preglednosti. Poslanci so prišli do spoznanja, da se dezinformacije širijo tako hitro, ker je spodbujanje senzacionalističnih vsebin del poslovnega modela nekaterih platform, s katerim želijo povečati dobiček. Zato poslanci zahtevajo preglednost glede tega, kako spletne platforme služijo denar.

»Evropski poslanci hočejo uporabnikom zagotoviti večji nadzor nad tem, kakšne vsebine vidijo, in možnost, da se popolnoma izločijo iz usmerjenega prilagajanja vsebin zanje. Poslanci pozivajo k strožjim predpisom o usmerjenemu oglaševanju v prid manj vsiljivemu, kontekstualnemu oglaševanju, ki je osnovano na tem, kaj si uporabnik ogleduje v tistem trenutku, ne pa na zgodovini brskanja,« so še pojasnili v sporočilu za javnost Parlamenta EU.

Od Komisije EU pa zahtevajo pa še več od tega in sicer naj slednja v novem aktu predvidi različne možnosti za upravljanje usmerjenega oglaševanja, vključno z možnostjo prepovedi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.