Naslovnica Svet & EU Nominacije za letošnjo nagrado Saharova za svobodo misli

Nominacije za letošnjo nagrado Saharova za svobodo misli

Avtor: Spletno Uredništvo
Parlament EU je predstavil nominacije za letošnjo nagrado Saharova. Gre za nagrado za področje svobode misli, ki jo je lani prejel ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Letos pa bo jo bo, kljub izjemni konkurenci, najbrž dobil nekdo iz Ukrajine.
Nominacije za letošnjo nagrado Saharova za svobodo misli

Lani je nagrado Saharova prišla prevzeti hčerka zaprtega Alekseja Navalnega (foto: europarl.europa.eu)

Evropski parlament vsako leto podeli posebno nagrado tistim posameznikom ali organizacijam, ki so se v zadnjem letu najbolj izkazale na področju branjena osnovnih o človekovih pravic in svoboščine. Nagrada se imenuje po ruskem fiziku in kozmologu Andreju Saharovu, ki je bil v časih Sovjetske zveze najbolj znan borec za človekove pravice, zaradi česa je bil dolgo v zaporu oz. v popolni izolaciji v hišnem priporu.

V Rusiji, ki je uradna naslednica Sovjetske zveze, se nekaj stvari od razpada SSSR ni prav veliko spremenilo, zato je lani to nagrado prejel sedanji vodja ruske opozicije Aleksej Navalni. Navalni je namreč že nekaj časa v zaporu, nagrado pa je prišla zato prevzet njegova hčerka. Glede na pravkar objavljene nominacije pa bo nagrado Saharova letos, kljub izjemno ostri konkurenci, skoraj zagotovo dobil nekdo iz Ukrajine.

»Nominiranci so: pogumni Ukrajinci, ki jih zastopa predsednik Vladimir Zelenski (nominirala jih je skupina ELS), Ukrajinci (nominirali sta jih S&D in Renew), predsednik Zelenski (nominirala ga je ECR), Sônia Guajajara (nominirali so jo Zeleni/ESZ), Komisija za resnico iz Kolumbije (nominirala jo je Levica/GUE-NGL), Shireen Abu Akleh (Grace O’Sullivan in 42 poslancev) in Julian Assange (Sabrina Pignedoli in 40 poslancev),« je sporočil Parlament EU.

Ukrajina in njen predsednik sta si tako letos pridobila skoraj polovico vseh nominacij, glede na splošno protirusko razpoloženje pa ostali najbrž tokrat niti nimajo prvih možnosti. Brazilska borka za pravice domorodcev Sônia Guajajara in kolumbijska Komisija za resnico bi tudi brez dogajanja v Ukrajini težko prehiteli palestinsko-ameriško novinarko Shireen Abu Akleh, ki so jo maja ubili Izraelci, ali slavnega Juliana Assangeja, ki je brez svobode že od leta 2010.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.