Naslovnica Svet & EU Niger lahko hitro postane novo mednarodno vojno žarišče

Niger lahko hitro postane novo mednarodno vojno žarišče

Avtor: Spletno Uredništvo
Po nedavnem vojaškem državnem udaru v Nigru se že končujejo evakuacije tujih državljanov, vrstijo pa se tudi grožnje z vojaškim posredovanjem. Francija in del držav afriške skupnosti bi radi vzpostavili prejšnje stanje, sosednje vojaške hunte v Maliju in Burkini Faso pa podpirajo kolege oficirje iz Nigra.
Niger lahko hitro postane novo mednarodno vojno žarišče

Enote vojske Nigerja v akciji pred nekaj leti (foto: FB Niger Army)

Z Evropske komisije so potrdili, da je po vojaškem državnem udaru v Nigru Francija sprožila aktivacijo mehanizma EU za področje civilne zaščite in sicer za evakuacijo vseh državljanov EU, ne le Francozov. Sicer je Francija je ponudila štiri lete za potovanje iz glavnega mesta Nigerja v Francijo. Tako naj bi iz Niameya v Pariz danes prispeli še zadnji letali in skupno naj bi iz Nigra prepeljali okrog 1000 ljudi.

»V izrednih razmerah leti za repatriacijo, ki se usklajujejo v okviru tega mehanizma, zagotavljajo varno vrnitev državljanov EU različnih narodnosti. Evropska komisija olajšuje uporabo te pomoči, usklajuje evropski odziv in sofinancira stroške prevoza. Mehanizem bo financiral 75 % stroškov prevoza. Države članice EU in sodelujoče države pomoč nudijo in dodelijo prostovoljno,« so ob tem pojasnili s Komisije EU.

Glede reševalne akcije se je kar mudilo, saj se grožnje z zunanjim vojaškim posredovanjem vrstijo. Zahodnoafriška konfederacija ECOWAS je takoj zagrozila z vojaškim posredovanjem, sosednje vojaške hunte v Maliju in Burkini Faso pa odločno podpirajo kolege oficirje iz Nigra. Če vseeno le ne pride do večje med-afriška vojne sredi Sahela, pa morda Francija ne bo stala prekrižanih rok.

Ko je bil prozahodni predsednik Nigra Mohamed Bazoum pred dnevi odstavljen, je vodja vojaškega upora general Abdourahmane ‘Omar’ Tchiani, takoj prekinil izvoz uranove rude v Francijo oziroma v celotno EU. In s tem si je najbrž nakopal resne težave, saj ima Francija trenutno aktivnih 58 atomskih central. Te atomske centrale proizvajajo okrog 70 % vse električne energije v Franciji.

Tudi na nivoju celotne EU je Niger prvi dobavitelj urana, sledil mu je Kazahstan, tretja pa je bila Rusija (vsaj še pred vojaško intervencijo v Ukrajini). Medtem ko razmere v Nigru ostajajo nepredvidljive, pa v državi prav danes praznujejo 62. obletnico samostojnosti, ko so se rešili francoske kolonialne oblasti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.