Naslovnica Kronika Nesreče v gorah, slabo vreme in zapleteno delo reševalcev

Nesreče v gorah, slabo vreme in zapleteno delo reševalcev

Avtor: Spletno Uredništvo
Letalska policijska enota je včeraj že tretjič v zadnjih dneh reševala na območju Storžiča. Ker se Sloveniji pravkar bliža nova nevihtna fronta, Policija in gorski reševalci ponovno pozivajo k veliki previdnosti, saj so tudi povsem ustrezno opremljeni planinci pogosto žrtve nesreč.
Nesreče v gorah, slabo vreme in zapleteno delo reševalcev

Policijski helikopter med reševanjem z dvižnim mehanizmom (foto: policija.si)

S Policije so pojasnili, da so včeraj skupaj z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah spet v akcijo na območju Storžiča. Tam je na vrhu zahodnega grebena pohodnik zdrsnil, padel s poti in se pri tem poškodoval. S tem pa njegove smole še ni bilo konec, saj je bila lokacija nezgode tedaj sredi oblakov, zato je morala policijska posadka napraviti kar 3 polete, da bi do višine 1.600 metrov pripeljala dovolj gorskih reševalcev in njihovo opremo.

Reševalci so se do ponesrečenca nato prebili peš in ga do zgodnjega večera, kljub zahtevnem terenu, prenesli pod mejo oblakov. Šele zatem je bil lahko s helikopterjem prepeljan v bolnico. Policijska posadka se je nazadnje vrnila še po gorske reševalce. Ponesrečeni slovenski planinec je imel sicer ustrezno opremo, vseeno pa to ni preprečilo nezgode in kompleksne reševalne akcije, ki je sledila.

S Policije so poudarili, da je bila to že tretja reševalna akcija v zadnjih nekaj dneh na območju Storžiča. Prejšnjo soboto je namreč že zgodaj zjutraj pohodnica pri vzponu na Storžič skozi Žrelo zdrsnila na mokrih skalah in padla. Ujel jo je drug pohodnik, ki ji je s tem morda celo rešil življenje, vseeno pa se je Slovenka poškodovala. Popoldan istega dne je v paniki na Storžiču onemogla nemška turistka.

Obe ponesrečenki so nato pomagali reševati GRZS ekipe in helikopterska posadka Slovenske vojske. Tudi danes so s helikopterjem policijske enote  v zelo neugodnih vremenskih razmerah uspešno izpeljali dvojno reševanje z območja Krnskih jezer – otroka v bolečinah in njegovega starša. »Tudi danes so vremenske razmere v gorah slabe, enako slaba pa je tudi vremenska napoved za naslednjih nekaj dni, zato pozivamo k previdnosti in odgovornosti.

Kljub poletnemu obdobju in razmišljanju mnogih, da je v gorah varno že zato, ker je poletje, to ne drži. Letošnje poletje nas spremljajo mnoge nevihte in zelo nestanovitno vreme. Zato so poti pogosto mokre in spolzke, posledica pa padci, zdrsi in telesne poškodbe,« opozarjajo s Policije in pozivajo k veliki previdnosti, saj se lahko že en napačen korak ali en napačen gib spremeni v tragedijo. Nepredvidljivo in pogosto ekstremno vreme pa še močno dviguje stopnjo tveganja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.