Naslovnica Svet & EU Papež, ki je ostal navaden človek

Papež, ki je ostal navaden človek

Avtor: Spletno Uredništvo

Papež Frančišek je včeraj praznoval pet obletnico svojega pontifikata. Čeprav se je moral v teh petih letih boriti proti marsikateri nevšečnosti, ki so mu jo nakopali predstavniki klera, se je v teh letih se je prikupil ljudem širom po svetu, saj je vseskozi ostal skromen, z obema nogama čvrsto na realnih tleh vsakdanjega življenja in zato blizu navadnemu človeku. 

Papež Francisco Renault 4L 3 750x498

Papež Frančišek se ni po naključlju vozil s katrco – poslal je jasno sporočilo duhovnikom in ostalim vernikom (foto: razaoautomovel.com)   

 

Ne glede na politično-teološko ozadje izbora Argentinca Jorgeja Maria Bergoglia za papeža je slednji že iz izborom imena Frančišek pokazal, da misli za svoj vzgled vzeti italijanskega svetnika Frančiška iz Assisija. Skromnost, ponižnost, ljubezen do bližnjega in do narave so bile osrednje značajske karakteristike svetnika, ki so bile že za čas njegovega življenja velikokrat v nasprotju z življenskim stilom kardinalov iz Rima.  

Zgovoren primer o karakterju papeža se je zgodil leta 2015, ko je Frančišek med obiskom Azije poskrbel za enega najbolj nepozabnih dialogov v zgodovini Vatikana. Tedaj je na letalu zbranim novinarjem in ostalim spremljevalcem pojasnil, da se na provokacije in žalitve ne sme reagirati z nasiljem, vsaj v teoriji zagotovo ne. Vendar je dodal, da smo vsi človeški, tudi on sam, in če bo kdo žalil njegovo mater, ga bo on osebno takoj udaril s pestjo. S tem je želel povedati, da je v teroriji vedno vse lepo in prav, v resničnem življenju pa smo vsi navadni ljudje, da vsi imamo svoje napake – tudi papež.

Frančišek, rimskokatoliški duhovnik italijanskega rodu, škof, kardinal in 266. papež, je bil rojen 17. decembra 1936 v Buenos Airesu. Ko so ga leta 2013 kot prvega Jezuita in prvega ne-Evropejca izbrali za papeža, je bilo jasno da se v katoliški Cerkvi nekaj spreminja. Za mnoge vernike je bil že skrajni čas za kaj takega, saj so se afere s pedofilijo in z razmetavanjem cerkvenega denarja vrstile in vrstile.

Papež Frančišek je odločno zahteval vrnitev h koreninam verovanja – usmiljenju, odpuščanju, pomoči drugim in ljubezni do bližnjih. Govoril je o revni Cerkvi za revne ljudi, spomnil, da je tudi on migrant in poskusil počistiti vatikanske finance. Javno se je odrekal bogastvu ter luksuznim ugodnostim življenja, ki jih je doslej prinašal visok papeški položaj.

Tako je dal na primer vzgled tudi nekdanjim biznismenom iz Mariborske nadškofije ter nekdanji št. 2 Vatikana, kardinalu Tarcisiu Bertoneju, ki se je sredi Rima privoščil skoraj 400 kvadratnih metrov veliko rezidenco in zanjo porabil 422.000 tisoč evrov. Tudi glede voznega parka je dal jasen vzgled – nekaj časa se je po Rimu prevažal s ‘katrco’ (Renault 4), medtem ko so bili marsikje po svetu Mercedezi, BMW-ji in Audiji zaščitni znak višje kaste duhovnikov.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.