Naslovnica Slovenija Ameriška vojska bo okupirala Lipico, a bo oborožena s čopiči

Ameriška vojska bo okupirala Lipico, a bo oborožena s čopiči

Avtor: Spletno Uredništvo

V Lipici se v naslednjih dneh napoveduje dvojno zanimivo dogajanje. Že jutri bodo Kobilarno Lipica obiskali ameriški vojaki, pripadniki Brigadnega logističnega bataljona 173. zračno desantne brigade Ameriške kopenske vojske v Evropi. Ta obisk bo nekaj posebnega, prav tako pa se nekaj posebnega pripravlja za nedeljo, ko bo na vrsti ‘Pozdrav pomladi’ – z ustvarjalnimi delavnicami, spoznavanjem lipicancev, jahanjem ponijev, lutkovno predstavo in spomladanskimi ogledi kobilarne.

Lipiske ograje 2

Med več kot 300 čudrovitimi belimi lipicanci bodo Američani preživeli t. i. kulturni dan, ki pa bo pleskarsko obarvan (foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed)

Pripadniki Ameriške vojske imajo navado, da ob zaključku usposabljanj aktivno preživijo en dan v sodelovanju z okoljem. Tokrat bodo po zaključku skupnih vaj s Slovensko vojsko obiskali Lipico, a obisk ne bo le turistične narave. Več kot 50 pripadnikov Ameriške vojske bo po ogledu kobilarne in najlepših lipicanskih žrebcev tudi zavihalo rokave.

Američani se bodo ob pomoči Kobilarne Lipica in Slovenske vojske oborožili s čopiči ter pomagali pobeliti značilne bele lipiške ograje ob pašnikih. Tudi v primeru slabšega vremena pa ne bodo počivali, ampak bodo pobarvali stene jahalnic, v katerih se beli lipicanski žrebci pripravljajo na nastope. Dan doživetij v Lipici bodo jenkiji zaokrožili z ogledom predstave Zgodba o Lipici.

“Skupno usposabljanje pripadnikov Slovenske in Ameriške vojske, ki se te dni zaključuje v Postojni in na Osrednjem vadišču Slovenske vojske, se imenuje Beli žrebec. Vsekakor pa to ni prva akcija, ki je povezala lipicance in ameriške vojake. Primat pripada operaciji Kavboj, ki so jo ameriške enote izvedle ob koncu druge svetovne vojne. Tedaj je nemška vojska zbrala več kot 1.200 plemenitih konj iz vse Evrope v češkem mestecu Hostoun, kamor so odpeljali tudi lipicance iz Lipice in Španske jahalne šole na Dunaju.

Ameriški oficirji in nemški vojaki, ki so skrbeli za konje, so se bali prihoda ruske Rdeče armade, zato so ameriški vojaki v tvegani nočni akciji ‘rešili’ konje in tako ohranili tradicijo reje lipicancev za prihodnje generacije. Akcijo so izvedli 28. aprila 1945, o njej pripoveduje tudi Disneyjev film Čudež belih žrebcev,” so na zanimivo zgodbo iz preteklosti spomnili v sporočilu Kobilarne Lipica. 

V nedeljo pa bo na vrsti še lipiški ‘Pozdrav pomladi’. Vse od 11. ure bodo v pravem spomladanskem vzdušju potekale predstavitve sedlanja in kovanja konj, delavnice s poniji in ustvarjalne delavnice. ‘Gospa in gospod Pomlad’ bosta najmlajše obiskovalce popeljala na pohod po poteh pomladi, otroke pa bosta pritegnila tudi lutkovna predstava in jahanje ponijev. Po lipiškem posestvu bodo potekali vodeni ogledi, na romantična doživetja bodo vabile vožnje s kočijo.

Pozdrav pomladi bo ob 15. uri zaokrožil vokalist Luka Sešek, ki bo posebni gost nove predstave Zgodba o Lipici. Predstavo z lipicanci si bodo lahko obiskovalci do konca meseca marca in ves april ogledajo vsako nedeljo ob 15. uri, nato pa bodo med turstično sezno na vrsti vsak torek, petek in nedeljo ob 15. uri.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.