Naslovnica Slovenija Nasilja nad ženskami in v družinah je vse več

Nasilja nad ženskami in v družinah je vse več

Avtor: Spletno Uredništvo

Med 25. novembrom in 10. decembrom potekajo Mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami. Letos je ta obeležitev še bolj pomembna kot sicer, saj je pandemija koronavirusa botrovala k porastu nasilja znotraj družin, kjer so največkrat žrtve prav ženske.

Nasilja nad ženskami in v družinah je vse večLetos je nasilja povsod po svetu precej več kot pred izbruhom pandemije (foto:pickpik.com) 

 

Že v prvem spomladanskem valu pandemije koronavirusa so v Sloveniji zaznali 20-odstoten porast nasilja v družini, podobno pa je bilo tudi drugje po svetu. V Parizu je bilo na primer nasilja znotraj družin že spomladi kar za 42% več kot leto poprej. V drugem valu se zgodba ponavlja in čeprav so morda številke nižje, je nasilnih dejanj še vedno več kot pred začetkom pandemije Covida 19.

Nasilje nad ženskami je največkrat tesno povezano z nasiljem v družini, kar je resen družbeni problem in hkrati sodi med hujše kršitve človekovih pravic. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je po razglasitvi drugega vala zdravstveno-preventivnih ukrepov omejilo osebne stike, a kljub temu svoje programe izvaja še naprej, pa čeprav le na daljavo.

Izvajanje namestitvenih programov (varnih hiš, kriznih centrov in materinskih domov) ostaja v času epidemije nespremenjeno z upoštevanjem preventivnih ukrepov. MDDSZ je tudi pripravilo predlog javnega razpisa za pomoč najbolj ranljivim skupinam v času epidemije. Sicer je Slovenija letos uspešno zagovarjala svoje prvo poročilo o izvajanju Istanbulske konvencije pred neodvisno strokovno skupino strokovnjakinj GREVIO Sveta Evropa.

Prav tako je Slovenija letos podpisala skupnega dogovora za vzpostavitev EU številke za pomoč žrtvam nasilja nad ženskami. MDDSZ pa bo v okviru Mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami ponovno posebno pozornost posvetilo spletnemu nasilju in nadlegovanju, zato so ta mesec ponovno sprožili medijsko kampanjo #Odklikni, s katero ozaveščajo javnost o problematiki in razsežnostih spletnega nadlegovanja in nasilja v Sloveniji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.