Naslovnica Slovenija Napoveduje se zanimiv Slovenski teden filma

Napoveduje se zanimiv Slovenski teden filma

Avtor: Spletno Uredništvo
Novembra bo ponovno na sporedu ‘Slovenski teden filma’, ki ga skupaj pripravljata Slovenski filmski center in Slovenska kinoteka. Teden slovenskega filma je namenjen mlademu občinstvu, da bi bolje spoznal svet slovenske filmske umetnosti in ustvarjalnosti.
Navdušeni otroci med gledanjem filma (foto: gov.si/Lightfield Studios/stock.adobe.com)

V počastitev 30. obletnice samostojnosti Slovenije si bodo lahko otroci in mladostniki letos med novembrskim ‘Slovenskim tednom filma’ v razredih, kinematografih ali kjer drugje ogledali izbor filmov, ki so posvečeni dogajanju skozi slovensko zgodovino. Na spletni strani Slovenskega filmskega centra bodo tedaj na voljo tudi študijska gradiva za pogovore in preučevanje filmov pri filmski vzgoji ter pri preostalemu izobraževanju.

»Filmi bodo na voljo na dosegljivih nosilcih, da bodo otroci in mladostniki lahko doživeli pravo filmsko izkušnjo in se srečali s slovensko filmsko dediščino. Slovenski teden filma bo že 3. leto zapored potekal novembra, ko obeležujemo rojstni dan enega od najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma ter najbolj plodovitega slovenskega cineasta in avtorja Franceta Štiglica,« so skupaj sporočili z Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter z Ministrstvo za kulturo.

Na voljo so filmi ‘Nasvidenje v naslednji vojni’ (1980, režija Živojin Pavlović; digitalizirana in restavrirana različica, na nosilcu DCP), ‘Oda Prešernu’ (2001, režija Martin Srebotnjak, na nosilcu MP4), ‘Piran Pirano’ (2010, režija Goran Vojnović, na nosilcu DCP), ‘Houston, imamo problem’ (2016, režija Žiga Virc, na nosilcu DCP), ‘Izbrisana (2018, režija Miha Mazzini, na nosilcu DCP), ‘Rudar’ (2017, režija Hanna Slak, na nosilcu DCP) in ‘Otroci s Petrička’ (2007, režija Miran Zupanič, MP4).

Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev skupaj z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filmskim studiom Viba film bo ob tej priložnosti tudi letos posnela tri nove kratke filme o filmskih poklicih. Snemanje teh filmov, ki bodo slovenskim šolam brezplačno na voljo za ogled, omogoča Slovenski filmski center. V projektu poleg že vseh omenjenih državnih struktur sodeluje tudi Zavod za šolstvo, filme pa bo moč rezervirati do 22. oktobra.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.