Naslovnica Svet & EU Odbor za državljanske svoboščine na obisku Slovaške in Bolgarije

Odbor za državljanske svoboščine na obisku Slovaške in Bolgarije

Avtor: Spletno Uredništvo
Delegacija Evropskega parlamenta je danes pričela dvodnevni obisk Slovaške, ki mu bo sledil dvodnevni obisk Bolgarije. V delegaciji so člani Odbora za državljanske svoboščine pri Parlamentu EU, ki se bodo sestali s predstavniki civilne družbe, nevladnimi organizacijami, novinarji, sorodniki žrtev napadov na novinarje ter najvišjimi predstavniki obeh vlad in državnih struktur obeh držav.

Poslanci Odbora za državljanske svoboščine pri Evropskem parlamentu so tokrat odpotovali na Slovaško, kasneje pa bodo obiskali tudi Bolgarijo, da bi v obeh primerih ocenili delovanje pravne države. Na Slovaškem se bodo posvetili predvsem zaščiti novinarjev in pravosodni reformi, zato se bodo srečali s predstavniki civilne družbe, nevladnimi organizacijami, novinarji ter starši leta 2018 ubitih novinarja Jána Kuciaka in njegovega dekleta Martine Kušnírove.

»Načrtujejo tudi srečanje s premierjem Slovaške Eduardom Hegerjem in več ministri, Odborom državnega sveta za kulturo in medije, sodniki vrhovnega sodišča in visokimi predstavniki organov pregona. Poslanci bodo med obiskom verjetno razpravljali o tekoči sodni preiskavi umora Kuciaka in Kušnírove, reformi slovaškega pravosodnega sistema, zaščiti novinarjev in prijaviteljev nepravilnosti ter svobodi medijev,« pravijo s Parlamenta EU.

Zato bo jutri popoldan zelo zanimivo spremljati novinarsko konferenca ob koncu obiska, ki bo od 16.30 potekala v pisarni Evropskega parlamenta v Bratislavi, saj bodo tam podali prvo oceno stanja pravne države na Slovaškem. Že naslednje jutro, torej v četrtek, pa se bo pričel podoben dvodnevni obisk evropski parlamentarcev v Bolgariji. Tam se bodo člani Odbora posvetili predvsem svobodi medijev in boju proti korupciji.

Srečali se bodo s predstavniki civilne družbe, z vladnimi in z nevladnimi organizacijami, s predsednikom države, varuhom človekovih pravic in vodjo državnega tožilstva. Morali bi se sestati tudi z bolgarskim premierjem in z več ministri, a so v uradnem besedilu zapisali, da glede teh sestankov še čakajo na potrditev. Poslanci bodo namreč zastavljali neugodna vprašanja, povezana z vladavino prava, vključno s svobodo medijev in s bojem proti korupciji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.