Naslovnica Svet & EU Napovedi Komisije EU so polne dvomov

Napovedi Komisije EU so polne dvomov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je objavila ekonomsko poročilo z naslovom ‘Gospodarska napoved zima 2021’. Avtorji pravijo, da EU še naprej ostaja ujetnica koronavirusa in se trenutno lahko potolaži le s tem, da cepljenja predstavljajo luč na koncu predora. Tudi napovedi v dokumentu so namreč zelo dvomljive.

Tudi Komisar Gentiloni omenja precejšnja tveganja v napovedih (foto: flickr.com/photos/partyofeuropeansocialists)

Zagon programov cepljenja po vsej EU po mnenju Komisije EU daje razloge za optimizem, a gre za zelo omejen optimizem. Cepljenja potekajo namreč marsikje po EU počasneje od napovedi, nekateri proizvajalci cepiv pa zamujajo z dostavami. Vseeno so s Komisije EU napovedali, da bo se bo trend gospodarske rasti postopno poboljšal, saj na splošno pričakujejo, da bodo države članice postopno odpravile vse omejevalne ukrepe.

Sodeč po vsebini ekonomskega poročila ‘Gospodarska napoved zima 2021’ pa se porajajo precejšnji dvomi o tem napovedanem okrevanju. Kljub naslovu dokumenta namreč v njem sploh ne govorijo o zimi 2021, ampak o celotnem letu 2021 in o prihodnjem letu 2022. »Gospodarska napoved za zimo 2021 pravi, da bo gospodarstvo EU v letu 2021 zraslo za 3,7%, leta 2022 pa za 3,9%.

Pričakuje se, da bodo gospodarstva euroobmočja in EU dosegla raven proizvodnje izpred krize še nekoliko prej, kot je bilo predvideno v zadnji gospodarski napovedi Jesen 2020, predvsem zaradi močnejšega zagona rasti, predvidenega v drugi polovici leta 2021 in v letu 2022,« piše v sporočilu za javnost Komisije EU. Poleg tega pa so s Komisije EU kar sami priznali, da so vse njihove napovedi zelo tvegane.

»Gospodarstvo EU bi se moralo leta 2022 vrniti na predpandemično raven BDP-ja, kar je prej, kot je bilo pričakovano – čeprav izgube v proizvodnji v lanskem letu ne bo moč nadoknaditi zelo hitro in z enako hitrostjo po vsej Uniji. Ta napoved je izpostavljena številnim tveganjem, povezanim na primer z novimi različicami COVID-a 19,« je dejal komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.