Naslovnica Svet & EU Največ izgonov iz EU za Alžirce, Maročane in Pakistance

Največ izgonov iz EU za Alžirce, Maročane in Pakistance

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je že več koz mesec dni na poletnih počitnicah, zato iz Bruslja in Strasbourga ni novic. Edina izjema je objava o repatriaciji migrantov in predlaganih spremembah evropske zakonodaje. V dokumentu so navedene številke o ilegalnih migrantih za lansko leto 2022. Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex je medtem že objavila infografiko s podatki za prvo polovico letošnjega leta.
Največ izgonov iz EU za Alžirce, Maročane in Pakistance

Frontex je objavil tudi podatke o ilegalnih migracijskih tokovih za prvo polovico leta 2023 (foto: FB Frontex)

Z Evropskega parlamenta so spomnili, da novi ‘Pakt EU o migracijah in azilu’ vključuje nove predpise in revizijo obstoječe zakonodaje, med drugim direktive o vračanju. Vendar pa številke povedo precej več od besed. Tako je bil lani (leta 2022) vstop v EU zavrnjen 141.060 ljudem in sicer največkrat zato, ker niso imeli veljavnega vizuma ali dovoljenja za prebivanje (23 % vseh), oz. ker niso mogli utemeljiti namena in pogojev bivanja (23 %).

Po sveže ažuriranih podatkih Evropskega parlamenta so države članice EU lani izdale kar 422.400 odločb o vrnitvi, vendar pa je bila manj kot četrtina državljanov držav nečlanic EU dejansko potem tudi vrnjena v državo zunaj EU. Glede na državo porekla migrantov je bil lani izgon iz ozemlja EU največkrat odrejen ljudem z alžirskim, z maroškim in s pakistanskim potnim listom.

Države EU so lani uspešno repatriirale 96.795 ljudi. Od teh je naj bi jih 47 % odšlo prostovoljno – torej jih večina 53% ni odšla prostovoljno, ampak prisilno. Z Evropskega parlamenta so pojasnili, da postopke vračanja največkrat upočasnjujejo praktične težave, kot so identifikacija migrantov in pridobivanje potrebnih dokumentov od uradnih organov njihovih matičnih držav, ki niso članice EU.

Komisija EU je za pospešitev odločanja in večjo učinkovitost azilnih postopkov v okviru novega pakta EU o azilu in migracijah predlagala hitrejši, poenostavljen mejni postopek za nekatere prošnje za azil. Poenostavljeni postopek dopušča 12 tednov za procesiranje vloge za azil in še 12 tednov za repatriacijo zavrnjenih vlagateljev, pri čemer veljajo izjeme za določene občutljive skupine, kot so mladoletniki, otroci in ljudje z zdravstvenimi težavami.

“Kot poslanci Evropskega parlamenta pozivamo k pravičnim in učinkovitim azilnim postopkom, da bi zagotovili, da lahko ljudje, ki potrebujejo zaščito, hitro pridobijo status begunca, tisti, ki očitno niso upravičeni do azila, pa hitro prejmejo odločitev in so vrnjeni v tretjo državo,” je dejala Fabienne Keller, ki je v Parlamentu EU poročevalka za uredbo o azilnih postopkih.

Sicer je Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex januarja letos poročala, da so lani na zunanjih mejah EU našteli okrog 330.000 poskusov ilegalnih vstopov na ozemlje držav članic EU. Ker lahko ista oseba poskusi večkrat prečkati mejo, naj bi bilo ljudi, ki so v letu 2022 v resnici ilegalno prišli v EU precej manj – med 180.000 in 190.000.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.