Naslovnica Magazin Strožji predpisi za spletne velikane glede zaščite uporabnikov

Strožji predpisi za spletne velikane glede zaščite uporabnikov

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za digitalno preobrazbo in slovensko predstavništvo Komisije EU sta spomnila, da za velike spletne platforme, kot so Google, Facebook in Amazon, od danes veljajo strožja pravila za zaščito uporabnikov spleta.
Strožji predpisi za spletne velikane glede zaščite uporabnikov

Akt se posveča spletnim platformam, trgovinam, storitvam (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

V skladu z ‘Aktom EU o digitalnih storitvah’ je Evropska komisija že aprila določila 17 največjih spletnih platform in 2 zelo velika spletna iskalnika (morali so imeti vsaj 45 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno), od katerih so zahtevali, da za zaščito uporabnikov spleta naredijo precej več. Zato so morale te platforme so v naslednjih štirih mesecih izpolniti obsežen sklop novih obveznosti.

Po mnenju mnogih gre za enega pomembnejših korakov pri oblikovanju varnejšega spletnega okolja. Določila ‘Akta EU o digitalnih storitvah’ se sicer dotikajo še vrste drugih področij, vendar je zaradi velikega vpliva največjih spletnih platform in iskalnikov na celotno družbo prav njim posvečena posebna pozornost. Od danes morajo določene storitve oceniti, zmanjšati sistemska tveganja in zagotoviti zanesljiva orodja za moderiranje vsebin.

Te največje oziroma najpomembnejše platforme morajo zmanjšati tudi možnosti objave dezinformacij, vplivanja na rezultate volitev, kibernetskega nasilja nad ženskami in objav škodljivih vsebin za mladoletnike na spletu. Vendar pa so pri pripravi novih pravil upoštevali tudi uravnoteženost z omejitvami glede zagotavljanja svobode izražanja, medtem ko bodo platforme deležne tudi neodvisnih revizij.

»Kadar take platforme priporočajo vsebino, bodo uporabniki lahko spremenili uporabljena merila in se odločili, da ne želijo prejemati osebnih priporočil. Državljanom in državljankam tem podjetjem ne bo treba slepo zaupati, saj bodo lahko njihove dejavnosti preverili s poročili neodvisnih revizorjev in preverjenih raziskovalcev,« pa so med drugim še pojasnili z Evropske komisije.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.