Naslovnica Slovenija Težka gradbena mehanizacija dela s polno paro

Težka gradbena mehanizacija dela s polno paro

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so včeraj poročali, da se razmere v vseh občinah in regijah, ki so jih prvi teden avgusta prizadele poplave in plazovi, še naprej izboljšujejo. Aktivnosti za odpravljanje posledic poplav in spremljanje plazov še potekajo, domača in mednarodna težka gradbena mehanizacija pa v teh dneh delujeta na vso moč.
Težka gradbena mehanizacija dela s polno paro

En od mnogih aktualnih prizorov aktivnosti po Sloveniji (foto: FB Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje)

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so se posebej dotaknili težke gradbene mehanizacije. Poleg slovenskih strojev je namreč na terenu mednarodna pomoč v obliki težke gradbene mehanizacije, ki je prišla iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Francije, Hrvaške, Italije, Slovaške ter iz Ukrajine. Skupno gre za 28 bagrov, ki so aktivni predvsem v Zgornji Savinjski dolini ter na območju Škofje Loke.

Slovenski stroji pa brnijo predvsem v Koroški regiji, ki je bila v nedavni vremenski katastrofi najbrž še najhuje prizadeta. »Danes je v občini Ravne na Koroškem prisotnih 18 strojev za težko gradbeno mehanizacijo. V občini Prevalje pa poleg 32 domačih strojev deluje tudi 5 avtocistern Slovenske vojske, namenjenih prevozu pitne vode ter 4 vozila za težko gradbeno mehanizacijo iz vojske Bosne in Hercegovine.

V občini Mežica je bilo aktiviranih 48 strojev in vozil, medtem ko v Črni na Koroškem deluje 6 bagrov in 2 pajka. V občini Dravograd pa je v uporabi 15 strojev in 6 tovornjakov,« so pojasnili v izjavi za javnost in dodali, da je na zahodnem delu Štajerske v Ljubnem aktivnih kar 48 strojev , v Mozirju 7, v Nazarjah 15, v Polzeli 6, v Preboldu 9, v Rečici ob Savinji 12, v Braslovčah 5, v Žalcu 6 in v Šmartnem ob Paki 13 vozil težke gradbene mehanizacije.

A to še ni vse, saj v teh regiji pomaga tudi mehanizacija mednarodnih enot, predvsem v občinah Solčava, Luče in Gornji Grad. V bližnjem Kamniku je aktivnih skupno 40 bagrov, 53 kamionov, 2 demperja, 1 kanal-jet, 4 traktorji in 1 rovokopač. V občini Dobrova – Polhov Gradec je na terenu 30 različnih vrst mehanizacije, v Škofje Loki pa 16 različnih izvajalcev težke gradbene mehanizacije.

Posegi z gradbenimi stroji potekajo tudi v drugih prizadetih slovenskih občinah, a v manjšem številu. Poleg odstranjevanja naplavin pa so v ospredju skupnih naporov vseh na terenu postavljanje montažnih mostov ter vzdrževanje cest in vodotokov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.