Naslovnica Svet & EU Naj vam teknejo posušene ličinke hroščev rumenih mokarjev

Naj vam teknejo posušene ličinke hroščev rumenih mokarjev

Avtor: Spletno Uredništvo
Pristojni organi Evropske unije so na seznam živil pravkar dodali zanimivo novost. Posušene ličinke hroščev rumenih mokarjev so namreč uradno postale novo živilo v EU.
Draga, kaj bo danes okusnega za kosilo? (foto: ivabalk/pixabay.com)

Evropska komisija je objavila novico, da bodo odslej na evropskih jedilnikih tudi žuželke. Države članice so EU so namreč odobrile predlog Komisije EU, ki dovoljuje uporabo posušenih ličink rumenih mokarjev v obliki novega živila. Dogodek je prelomen, saj gre za prvo skupno odločitev, da se lahko žuželke v državah članicah EU izkoriščajo za prehranjevanje ljudi.

Ker je najbrž marsikoga zanimalo, na kakšen način se lahko ličinke rumenih mokarjev sploh uporabljajo za prehranjevanje, so z Evropske komisije dodali tudi pojasnilo. »To novo živilo se lahko uporablja kot cela posušena žuželka v obliki prigrizkov ali kot sestavina številnih živilskih proizvodov, kot so prah v beljakovinskih proizvodih, piškotih ali testeninah,« so razkrili ‘chefi’ te nove kulinarike z Evropske komisije.

Dodali so še, da že nekaj časa obstaja evropska ‘Strategija od vilic do vilic’, v kateri so žuželke navedene kot vir alternativnih beljakovin, kar lahko olajša prehod EU na bolj trajnosten prehranski sistem. Sicer po svetu milijoni ljudi vsak dan uživajo žuželke, pa tudi Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) žuželke označuje za zdrav in zelo hranljiv vir z visoko vsebnostjo maščob, beljakovin, vitaminov, vlaknin in mineralov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.