Naslovnica Gospodarstvo Nizkoogljična elektrika je ključna za zeleni prehod

Nizkoogljična elektrika je ključna za zeleni prehod

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Gospodarski zbornici Slovenije so se posvetili prehodu v podnebno nevtralno gospodarstvo. Da bi bili pri tem uspešni, sta potrebna tudi nizkoogljična elektrika in nizkoogljično električno omrežje.
Prehod v zeleno gospodarstvo je prioriteta EU in torej tudi Slovenije (foto: en.wikipedia.org)

Prehod v podnebno nevtralno gospodarstvo je ena iz med prioritet celotne EU in tudi Slovenije. Pot do njega zahteva napore politike in gospodarstva, pri čemer bo nujna uporaba najsodobnejših tehnologij. Tega se zavedajo tudi na Strateškem svetu za okolje (SSO) pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). SSO seveda podpira zeleni prehod, a trdi, da bi morala Slovenija več sredstev nameniti za razvoj in raziskave za prebojne zelene tehnologije.

Prav tako so potrdili, da je SSO seznanjen z investicijsko platformo GZS, a bi bilo potrebno njeno vsebino sproti dopolnjevati in vključevati v ukrepe zelenega prehod države. Zadnji sklep SSO-ja pa se nanaša na predstavnike Slovenije, ki sodelujejo pri oblikovanju uredbe EU o zeleni taksonomiji. Od slednjih zahtevajo, da naj podprejo vključitev uporabe zemeljskega plina in jedrske energije kot prehodnega, ogljično sprejemljivega goriva.

Prav tako naj se na mednarodnem nivoju podpre razvoj zajemanja ogljikovega dioksida (CO2). Po mnenju GZS pa bi se morali na domačih tleh oziroma v Sloveniji posvetiti predvsem nizkoogljični elektriki in nizkoogljičnemu električnemu omrežju, saj je to temelj za razogljičenje industrije. »Podnebno nevtralna industrija poleg novih tehnoloških procesov potrebuje tudi vir podnebno nevtralne energije.

Slednja mora izvirati iz obnovljivih, nizkoogljičnih energetskih virov ali pa iz fosilnih virov z zajemom ogljika. Drugih možnosti ni. Še posebej ključna pri uvedbi večine novih tehnologij je zadostna oskrba z nizkoogljično elektriko. Pomembna bo vloga države pri gradnji infrastrukture za okrepitev električnega omrežja ter gradnji omrežij vodika in utekočinjenega ogljikovega dioksida,« pravijo z GZS.

Seveda bodo za zeleni prehod ključne investicije. V sedanjih razmerah so najbolj nujne investicije razvoj in za raziskave, saj mnoge nove zelene tehnologije še niso dovolj razvite za množično uporabo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.