Naslovnica Svet & EU Nagrada EU za razkritje zlorab izraelskega vohunskega programa

Nagrada EU za razkritje zlorab izraelskega vohunskega programa

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz Evropskega parlamenta prihaja vest, da so včeraj podelili prvo Nagrado Daphne Caruana Galizia za dosežke v novinarstvu. Prejeli so jo novinarji projekta Pegasus, ki ga koordinira konzorcij Forbidden Stories. Slednji so razkrili zgodbo, kako so stranke izraelskega podjetja NSO Group izvajale nelegalen nadzor nad več kot 50.000 telefonskimi številkami.
Predstavnika konzorcija Sandrine Rigaud in Laurent Richard s prvo nagrado DCG (foto: FB Parliament EU)

Nagrada Daphne Caruana Galizia je posvečena spominu na malteško raziskovalno novinarko in blogerko Daphne Caruana Galizia, ki je bila leta 2017 zaradi svojih razkritij umorjena v napadu z avtomobilom bombo. Tokrat so nagrado v tiskovnem središču Evropskega parlamenta, kjer je slovenstost otvoril kar predsednik David Sassoli osebno, prejeli novinarji projekta Pegasus, ki ga koordinira konzorcij Forbidden Stories.

»Med 22. junijem in 1. septembrom 2021 je žiriji svoje novinarske prispevke predložilo več kot 200 novinarjev iz 27 držav članic Evropske unije. Generalni sekretar Mednarodne zveze novinarjev in predstavnik 29-članske evropske žirije Anthony Bellanger je 20.000 EUR vredno nagrado podelil predstavnikoma konzorcija Sandrine Rigaud in Laurentu Richardu,« so sporočili z Evropskega parlamenta.

Sicer je Forbidden Stories konzorcij novinarjev, ki si prizadevajo za nadaljevanje preiskav novinarjev, ki so bili umorjeni, jim grozijo, ali pa so v zaporu. V to globalno mrežo je že vključenih več kot 30 partnerskih medijskih hiš in skoraj 100 novinarjev, konzorcij pa je že prejel že več uglednih nagrad po vsem svetu, med njimi European Press Prize (evropsko nagrado za novinarstvo) in nagrado Georgea Polka.

Forbidden Stories je nagrado Daphne Caruana Galizia za dosežke v novinarstvu prejel, ker je razkril, da so stranke izraelskega podjetja NSO Group izvajale nepooblaščen nadzor nad več kot 50.000 telefonskimi številkami po vsem svetu. Podjetje NSO Group je vse čas trdilo, da vse deluje po zakonih, sedaj pa se je izkazalo, da so bile zlorabe vohunskega programa marsikje zelo razširjene.

»Kot so pokazali razkriti podatki, so s programom nadzirali najmanj 180 novinarjev, med drugim v Indiji, Mehiki, na Madžarskem, v Maroku in Franciji. Potencialne tarče so tudi zagovorniki človekovih pravic, univerzitetni profesorji, poslovneži, pravniki, zdravniki, vodje sindikatov, diplomati, politiki ter več predsednikov držav in vlad,« so odkritja Forbidden Stories potrdili s Parlamenta EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.