Naslovnica Svet & EU Na zasedanju Euronesta v ospredju Belorusija

Na zasedanju Euronesta v ospredju Belorusija

Avtor: Spletno Uredništvo
 Prihodnji teden bo na vrsti zasedanje posebne parlamentarne skupščine Euronest. Gre za skupno zasedanje poslancev Parlamenta EU, poslancev iz držav Vzhodnega partnerstva in gostov, ki bo že deveto po vrsti. Tokrat bodo na dnevnem redu pandemija, razmere v Belorusiji in boj proti grožnjam z energetsko varnostjo v Vzhodnem partnerstvu.
Voditeljica beloruske opozicije Sviatlana Tsikhanouskaya (foto: MediaFreedomBY / Raigo Pajula / Estonian MFA)

Parlamentarna skupščina Euronest je bila ustanovljena leta 2011, ko so zastopniki armenskega, azerbajdžanskega, gruzijskega, moldavskega, ukrajinskega in parlamenta EU podpisali ustanovni akt skupščine. Tako izoblikovana skupščina jer nato prispevala k razvoju Vzhodnega partnerstva, pri kateremu gre za procese približevanja EU s strani držav nekdanje Sovjetske zveze .

V torek, 20. aprila se bodo poslanci Euronesta sestali na devetem zasedanju, ki bo tokrat potekalo na daljavo. Sodelovalo bo 60 evropskih poslancev in po 10 poslancev s strani sodelujočih parlamentov Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. Na zasedanje bodo kot opazovalci povabljeni tudi predstavniki beloruskih demokratičnih sil, čeprav te države ni v Vzhodnem partnerstvu.

Tako bo najbrž osrednja figura celotnega zasedanja voditeljica beloruske opozicije Sviatlana Tsikhanouskaya, ki sicer že približno leto dni živi v izgnanstvu. Poleg nje bodo spregovorili še evropski komisar za sosedstvo in širitev Olivér Várhelyi, predsednica Evropskega ekonomsko-socialnega odbora Christa Schweng, županja poljskega Gdanska Aleksandra Dulkiewicz in parlamentarni govorniki iz vseh partnerskih držav Euronesta.

Kot so s Parlamenta EU potrdili v napovedi dogodka, se bodo prisotni posvetili premagovanju negativnih posledic pandemije koronavirusa, predvsem pa razmeram v Belorusiji in grožnjam energetski varnosti. Že dan pred pričetkom skupnega zasedanja, torej v ponedeljek, 19. aprila, pa bo na vrsti serija pripravljalnih sestankov različnih odborov in delovnih skupin Euronesta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.