Naslovnica Svet & EU Na vrhu EU-ZDA so sanirali škodljive politike Donalda Trumpa

Na vrhu EU-ZDA so sanirali škodljive politike Donalda Trumpa

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je v Bruslju zaključilo srečanje na najvišjem političnem nivoju med EU in ZDA. Minilo je v znamenju obnove gospodarskega in preostalega sodelovanja, ki ga je enostransko prekinil prejšnji predsednik ZDA Donald Trump. Predvsem je bilo govora o medsebojni trgovini, o naložbah in tehnološkem sodelovanju.
Predsedniki ZDA Joe Biden, Sveta EU Charles Michel in Komisije EU Ursula von der Leyen (foto: Svet EU)

Na vrhu sta EU zastopala Charles Michel, predsednik Evropskega sveta, in Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, medtem ko je ameriško delegacijo vodil predsednik Joe Biden. S sveta EU so ob tem spomnili, da je to prvi vrh EU-ZDA po letu 2014 in prvi obisk predsednika ZDA v institucijah EU po letu 2017 (ko je prejšnji predsednik ZDA Donald Trump začel svoj mandat).

Na vrhu med EU in ZDA so tokrat obnovili stike in sodelovanja na več gospodarskih področjih. Zavezali so se k povečanju dvostranskih trgovinskih in naložbenih odnosov ter ohranjanju in reformiranju trgovinskega sistema, ki temelji na pravilih. Trgovino naj bi uporabili za boj proti podnebnim spremembam, zaščito okolja, spodbujanje pravic delavcev, razširitev prožnih in trajnostnih dobavnih verig ter za ustvarjanje dostojnih delovnih mest.

Trgovina med EU in ZDA predstavlja kar 42 odstotkov svetovne trgovine. »Odločeni smo, da bomo stopili skupaj in zaščitili svoja podjetja in delavce pred nepoštenimi trgovinskimi praksami, zlasti tistimi, ki jih predstavljajo netržna gospodarstva, ki spodkopavajo svetovni trgovinski sistem,« so zapisali v skupni izjavi za javnost EU in ZDA. Voditelji so se zavezali k rednemu dialogu, da bi lahko sproti ocenjevali napredek svojega sodelovanja.

Na vrhu pa so dosegli tudi tri konkretne rezultate. Tako so končali 17 let trajajoč spor glede državnih subvencij za proizvajalce večjih civilnih letal v EU (Airbus) in v ZDA (Boeing). Ustanovili so novo skupno telo ‘Svet za trgovino in tehnologijo med EU in ZDA’ in najavili, da bodo do konca leta opravili vrsto sestankov o odpravi protekcionističnih državnih ukrepov glede proizvodnje jekla in aluminija.

Prav tako voditelji Evropske unije in ZDA zagovarjajo krepitev globalnega sodelovanja na področjih tehnologije, digitalnih vprašanj in dobavnih verig, sodelovanje pri razvoju združljivih in mednarodnih standardov (v ZDA še vedno uporabljajo ‘kolonialne’ angleške ne-metrične enote), zavzemata pa se tudi za vzpostavitev medsebojnega partnerstva glede povečanja zanesljivosti oskrbe s polprevodniki.

Voditelji so se zavezali, da bodo še v tem desetletju pospešili prehod v pretežno dekarboniziran elektroenergetski sistem, skladno z obveznostmi EU in ZDA do leta 2030, do leta 2050 pa naj bi prišli na neto nič emisij. “Poleg tega sta EU in ZDA odločeni spodbuditi pravičen, trajnosten in sodoben mednarodni davčni sistem ter sodelovati, da bi do sredine leta 2021 dosegli globalno soglasje glede vprašanja obdavčitve večnacionalnih družb znotraj OECD,” so še povzeli s Sveta EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.