Naslovnica Kronika Druga specializirana enota za nadzor državne meje

Druga specializirana enota za nadzor državne meje

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija je od včeraj močnejša za novo enoto za nadzorovanje meja in nedovoljenih migracij. Slovesnost ob začetku njenega delovanja je potekala v Brežicah, saj bo enota, ki se uradno imenuje SENDM II, delovala na območju PU Novo Mesto.
V novi specializirani enoti za nadzor državne meje SENDM II je zaenkrat en pes (foto: policija.si)

Nova specializirana enota za nadzor državne meje SENDM II je z delom pričela včeraj, v njej pa je ob vodji in njegovem pomočniku pričelo delati 23 policistov. To je malce manj kot polovica od skupno predvidenih 52 članov enote. Policisti SENDM II bodo uporabljali civilna in modro-bela patruljna službena vozila, specialistično opremo (termične in nočne kamere, posebne lupe za pregled listin, čitalce, detektorje…) in pa tudi službene pse (zaenkrat imajo le enega).

Enota SENDM II bo delovala z območja PU Novo mesto, njene naloge pa so enake nalogam SENDM I (Specializirani enoti za nadzor državne meje s sedežem v Ljubljani). Policisti bodo prekinjali nezakonite migracije, odkrivali vodiče ilegalnih migrantov, preprečevali vse različne vrste tihotapljenja (mamil, orožja, streliva, ukradenih vozil), preverjali veljavnost dokumentom, onemogočali trgovino z ljudmi in tudi druge oblike mednarodne kriminalitete.

V obeh enotah so tudi strokovnjaki z bogatimi izkušnjami na področju skupnih policijskih  aktivnosti, ki jih izvaja Evropska agencija za mejno in obalno stražo ‘Frontex’. Poleg tega ima specializirana enota za nadzor državne meje določene tudi naloge prekrškovnega organa in pa naloge v 24 ur na dan, 7 dni v tednu delujočih centrih za policijsko sodelovanje Vrata-Megvarje in Dolga vas.

Delo na področju meje in tujcev namreč ne obsega le nalog policistov na mejnih prehodih. »Obsega tudi delo tistih enot, ki na obmejnem območju in v notranjosti države izvajajo izravnalne ukrepe, s katerimi se, kot že ime pove, ‘izravnava’ varnostni primanjkljaj zaradi ukinitve kontrole na notranjih mejah,« so še sporočili s Policije in dodali, da se z dobro zastavljenim mednarodnim sodelovanjem uspešno lotevajo tudi balkanskih kriminalnih združb.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.