Naslovnica Svet & EU Na vrhu držav Srednje Amerike o EU, podnebju in pandemiji

Na vrhu držav Srednje Amerike o EU, podnebju in pandemiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je udeležil šestega Vrha Latinske Amerike in Karibov (CELAC), ki ga je tokrat gostila Mehika. Spregovoril je predvsem o delovanju EU, o pandemiji in podnebnih spremembah.
Michel med pogovorom z mehiškim predsednikom Obradorjem (foto: FB Evropski svet)

Predsednik Evropskega Sveta Charles Michel se je kot uradni zastopnik Evropske unije udeležil šestega Vrha Latinske Amerike in Karibov (CELAC), ki ga je gostila Mehika. Tam je prisotne najprej naslovil s problematiko globalnih podnebnih sprememb, ki je bila ena od osrednjih tematik vrha. Podnebni šoki in vse hujše vremenske ujme so namreč za celotno Srednjo Ameriko, kot za ves ostali svet, vse bolj pereče težave.

Predsednik je dejal, da sta podnebje in biotska raznovrstnost povezani, prav tako pa se podnebne spremembe tičejo vseh celin. EU se je že pred časom odločila za drastično zmanjšanje škodljivih emisij. Že leta 2009 pa je bilo na mednarodni ravni odločeno, da bi bilo treba vsako leto zbrati 100 milijard evrov za podporo najranljivejšim državam v zvezi s financiranjem podnebnega vprašanja.

Lani je tako EU po besedah Michela od 100 milijard mobilizirala 26 milijard dolarjev, kar je precej nad načrtovanim prispevkom, kmalu pa naj bi se ta sredstva še povečala. »Kar zadeva biotsko raznovrstnost, so v vaših državah zakladi, ki jih je treba resnično podpirati, varovati … Razviti moramo tudi zmogljivosti za inovacije in gospodarstvo, ki spoštujejo naravne vire,« je povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Tudi glede pandemije je EU pomagala pri uvedbi pobude COVAX za podporo zdravstvom revnejših držav. Predsednik Michel pa je med svojim govorom v Mehiki poudaril tudi temeljne vrednote EU -pravna država, človekove pravice, varstvo pravic žensk in pravic mladih deklet, varstvo pravic manjšin, svoboda izražanja, svoboda tiska, demokratične institucije, volilna legitimnost, predstavniške volitve, svobodne in poštene volitve.

.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.