Naslovnica Svet & EU Na Madžarskem zlom pravne države, demokracije in temeljnih pravic

Na Madžarskem zlom pravne države, demokracije in temeljnih pravic

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbor za državljanske svoboščine pri Evropskem parlamentu je danes v osnutku novega poročila ostro obsodil namerne in sistematična napade madžarske vlade na skupne evropske vrednote, ki segajo na najrazličnejša področja delovanja madžarske države in se vrstijo že leta. Ošvrknil pa je tudi strukture EU in sicer zaradi neukrepanja proti vladi Viktorja Orbana.
Na Madžarskem zlom pravne države, demokracije in temeljnih pravic

Nočni posnetek poslopja madžarskega parlamenta v prestolnici Budimpešti (foto: pxhere.com)

»Odbor za državljanske svoboščine obsoja namerna in sistematična prizadevanja madžarske vlade, da bi spodkopala evropske vrednote, zapisane v členu 2 PEU, položaj, ki se je močno poslabšal, odkar je parlament leta 2018 sprožil postopek po členu 7. Pomanjkanje odločnih ukrepov EU je prispevalo k nastanku hibridnega režima volilne avtokracije,« so v sprejetem osnutku jasno povedali poslanci Odbora za državljanske svoboščine pri Parlamentu EU.

Evropske vrednote so na Madžarskem sistemsko ogrožene na številnih področjih, kot so delovanje ustavnega in volilnega sistema, neodvisnost sodstva in drugih institucij ter pravice sodnikov, zasebnost in varstvo podatkov, svoboda izražanja, pluralizem medijev, akademska svoboda, svoboda veroizpovedi, svoboda združevanja, pravice manjšin in LGBTIQ skupnosti in odnost do migrantov, poleg tega so prisotni korupcija in navzkrižje interesov.

Razmere so se od leta 2018 poslabšale, delno tudi zaradi neukrepanja EU, dokument pa govori kar o zlomu pravne države, demokracije in temeljnih pravic na Madžarskem. Zato so pozvali Svet EU in še posebej Komisijo EU, naj se preneha Madžarski nakazovati finančna sredstva, dokler ne bo v celoti izpolnila vseh ustreznih priporočil evropskega semestra ter izvršila vseh sodb Sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice.

O končni verziji poročila bodo razpravljali šele sredi septembra na plenarnem zasedanju Parlamenta EU v Strasbourgu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.