Naslovnica Slovenija Policija z novimi napravami za preverjanje prisotnosti alkohola

Policija z novimi napravami za preverjanje prisotnosti alkohola

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska Policija bo v kratkem dobila v uporabo 20 najsodobnejših naprav za merjenje prisotnosti alkohola v izdihanem zraku – etilometrov. Iz sporočila za javnost Urada RS za meroslovje pa je moč razumeti tudi, da je pri meritvah z alkoskopi ali alkotesti, ki so jih uporabljali doslej, lahko prihajalo do neverjetno velikih vrednosti v škodo voznikov.
Policija z novimi napravami za preverjanje prisotnosti alkohola

Nov elektronski etilometer (foto: MIRS/gov.si)

V mesecu juniju so na Uradu Republike Slovenije za meroslovje opravili overitve prvih 20 najnovejših etilometrov za potrebe Policije (medtem ko jih slovenska vojaška prometna policija jih že uporablja). Merjenje prisotnosti alkohola v izdihanem zraku voznikov je namreč izjemno pomembno za varnost v prometu in pa tudi za morebitne pravosodne postopke, ki temeljijo prav na rezultatih meritev.

Zato je pomembno, da se prisotnost alkohola v izdihanem zraku povsem pravilno izmeri. Indikatorji alkohola, alkoskopi ali po domače alkotesti služijo le za hitro ugotavljanje prisotnosti alkohola v izdihanem zraku. Za sodne postopke pa je potem potrebno še preverjanje koncentracije alkohola v krvi osebe. Z novimi etilometri bodo tudi za pravosodje merodajni rezultati na voljo takoj, oziroma kar na licu mesta, brez zamudnih obiskov zdravstvenih ustanov.

Novi etilometri (gre celo za dva modela naprav) merijo količino alkohola v izdihanem zraku na dveh neodvisnih senzorjih, zato je na koncu rezultat zelo natančen in povsem zanesljiv. »Etilometri imajo funkcije preverjanja pravilnosti delovanja naprave pred in po meritvi. Pri vsakem vzorcu omogočajo izris krivulje za boljšo predstavo koncentracije alkohola skozi celotno meritev ter imajo funkcijo zaznave ‘ustnega alkohola’.

Vsi ti varnostni mehanizmi služijo dodatni točnosti in zagotavljanju korektnosti meritev ter preprečujejo znan problem  indikatorjev alkohola. Indikatorji alkohola namreč nimajo možnosti ugotavljanja t.i. ustnega alkohola, zato lahko pri meritvah prihaja do neverjetno velikih vrednosti v škodo voznikov,« so zapisali na Uradu RS za meroslovje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.