Naslovnica Slovenija Morje poletnih dogodkov v obalnih občinah

Morje poletnih dogodkov v obalnih občinah

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska Istra bo tudi letos poleti obiskovalcem nudila izjemno pestro paleto poletnih dogodkov. Na števillnih različnih lokacijah v vseh štirih obalnih občinah se bodo prepletale kultura, kulinarika, glasba in umetnost.

Morje poletnih dogodkov v obalnih občinahGlasbeni večeri, tradicionalni poletni dogodki in številne novosti se bodo letos vrstili kot po tekočem traku (foto: MOK)

 

Julij se bo v Ankaranu začel s festivalom Poletje v Ankaranu, ki bo pritegnil zabave željne, sladokusce in nostalgike. Letos bodo prvič pripravili dogodke tudi v turističnem kompleksu Adrie, kjer bo 5. julija nastopila skupina Kranjci s pevko Steffy. V soboto, 6. julija, bodo na Študentski plaži občinstvo razvnele skupine Repetitor (Srbija), Nikki Louder in SecondChanceBlown. Sledil bo Jazz Festival Val D’Oltra, ki bo na različnih lokacijah občine Ankaran potekal od 12. do 14. julija. 19. julija bosta v Adrii  gostovala Tulio Furlanič in Marino Legovič ter z njima tudi skupina Prizma.

20. julija bodo ‘na Študentu’ nastopile skupine Seine, Žen in Demolition Group. Naslednji dan pa bo na vrsti Valdoltra, saj bo tam nastopila obalna glasbena skupina Robert Vatovec Big Band – z jazz, rock in pop repertoarjem. V sosednjem Kopru bo v začetku julija najprej na vrsti festival Poletje z biseri, katerega bogat program bo ponudil tudi koncert Rudija Bučarja (10. julija) in Nece Falk (17. julija). Med 11. in 14. julijem bo sledila glasbeno-zabavno-kulinarična Fešta kalamarov in Mediterana. Osrednja prireditev koprskega poletja bodo Rumeno-modre noči, ki bodo z glasbo, kulinaričnim in zabavnim programom obarvale zadnji julijski (in prvi avgustovski) konec tedna.

“Med večjimi dogodki meseca velja izpostaviti tudi operni večer, posvečen legendarnemu tenorju – Enricu Carusu, ki bo na Titovem trgu 22. julija. Koprski Prešernov trg bo na julijske nedelje prizorišče dogodka Homo na plac, Taverna pa bo znova gostila 12. Poletne koncerte v Taverni. Med julijskimi cikli dogodkov velja omeniti še Folkest, Glasbene utrinke v Kopru in Otroški poletni gledališki vrtiljak. Ljubitelji glasbe boste v Izoli lahko uživali v glasbenih večerih na Ljubljanski ulici: Četrtkovi večeri pri špini vas bodo razveseljevali vse do 12. septembra.

11. julija se bo v Izoli odvil občinski praznik: proslava bo potekala na Manziolijevem trgu v petek, 12. julija, kjer nam bodo večer z glasbo popestrili 3BigBand, MEF, Lea Sirk in Rudi Bučar. Manziolijev trg bo med 22. in 28. julijem prav tako prizorišče že osmega Isola Music Festivala, ki bo tokrat postregel s koncerti Dennis Jannah, Renato Chicco, I musici di Guccini, 40 fingers,” so sporočili s Turističnega združenja Izola (TZI). Turistično združenje Portorož pa najprej pripravlja cikel dogodkov Poletje v Portorožu, ki bo ponudil pestro dogajanje prav vsak dan v juliju in avgustu.

Dogajalo se bo v Rožnem vrtu in na Portoroški ploščadi, prav vsi dogodki pa bodo brezplačni – ob ponedeljkih bo na sporedu kino na plaži, torki bodo rezervirani za jazz in blues ritme, srede bodo ponudile nastope mladih glasbenikov, četrtki in sobote bodo namenjeni večjim koncertom domačih in tujih izvajalcev, teden pa se bo zaključil s folklorno-glasbenimi večeri. Ob ponedeljkih, sredah in petkih bo poskrbljeno za pester otroški program, medtem ko bo 5. julij posvečen plesnemu večeru v znamenju tanga. Julij bodo glasbeno zaokrožili Jazz festival Piran v Caffe Teatru (3. do 7. julija), 41. Piranski glasbeni večeri (4., 11., 18. in 25. julija), 39. Festival MMS (6. julija) in letošnja novost – Festival Kanela bar (12. in 13. julija).

Poleg glaseve se obetajo tudi mnoge gledališke in sorodne predstave. Na Martinčevem trgu v Kopru se 2. julija znova začenjajo Poletni gledališki večeri, ki bodo z različnimi ljubiteljskimi gledališkimi predstavami obarvali julijske torkove večere. “4. julija bo z uličnim nastopom v Valdoltri navdušila ganska akrobatska šola Black Star Acrobats. V nedeljo, 7. julija, pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji gledališča: na sporedu bo večkrat nagrajena komična igra Ljubi moj, priznane sodobne irske dramatičarke Elaine Murphy, v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

18. julija bo prav tako v Valdoltri, mednarodna ulična cirkuška predstava Kdo je moje telo?, ki jo bo pričarala več deset glava skupina cirkusantk in cirkusantov. Žužki, pravljice in sončnice za otroke Julij bo zanimiv tudi za najmlajše: 4. julija se v Kopru znova začenja 17. Alpe Adra PUF Festival, ki bo z uličnimi predstavami, lutkami in drugim zanimivim dogajanjem obogatil različna prizorišča po mestu. 9. julija popoldne se bodo otroci lahko udeležili pravljičnih ur na plaži v Knjižnici na plaži, se skupaj družili in zabavali ob različnih igrah,” so še zapisali v sporočilu za javnost TZI.

Tudi letos se obeta serija dogodkov, ki so namenjeni predvsem najmljašim. 9. julija zvečer se bo v Ankaranu prvič predstavil festival Svetlobna gverila z ustvarjalno delavnico, 18. julija  bo otroke vabila k čudenju in razigranosti Nika Solce z glasbeno predstavo Nesem sončnico na rami, prve tri vikende v juliju se bo v Piranu odvijal 8. festival otroške ustvarjalnosti in živahnic Zrno soli, v piranski palači Trevisini pa bo vse od 1. julija do 1. septembra potekala Velika razstava kuščarjev – Dragons. Poletje bo tudi v znamenju športnih prireditev, tako bo od 2. do 7. julija Koper znova gostil evropski rokometni festival Eurofest, med 21. in 28. julijem pa Evropski univerzitetni prvenstvi v odbojki na mivki in v vaterpolu.

Med pomembnejši dogodki v zaledju obalnih mest velja izpostaviti cikel dogodkov Poletje v Bertokih, ki bo z različnimi glasbenimi tematskimi večeri popestril četrtke pred palačo Panatoiopolo, medtem ko bodo Marezige 5. in 6. julija prizorišče 15. Festivala big bandov MareziJazz. V Šmarjah bo 6. julija prireditev namenjena vinski sorti malvazija – Bela Ištrijana. Na novem kocertnem przorišču na Bivju bo 6. julija koncert Gibonnija, v Sečovljah se bosta 6. in 7. julija odvijala Solinarska šagra in slikarski Ex-tempore v Sečovljah, le nekaj dni kasneje, 13. in 14. julija, pa bo v Novi vasi na vrsti še Praznik vina in česna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.