Naslovnica Gospodarstvo Zmaj 4 je združil vesolje, Ljubljano in Kitajce

Zmaj 4 je združil vesolje, Ljubljano in Kitajce

Avtor: Spletno Uredništvo

V mestu Zmajev – Ljubljani se bo jutri zaključil simpozij »Dragon 4«, ki se ga udeležuje več kot 250 uglednih znanstvenikov iz Evrope in iz Kitajske, kjer so zmaji šeposebej cenjeni.  Dragon 4 je projekt s področja opazovanja Zemlje, ki je plod sodelovanja Evropske vesoljske agencije in Ljudske republike Kitajske oz. njenega vesoljskega programa.

Slovenski delež v evropsko kitajskem vesoljskem sodelovanju Sodelovanje med vesoljskima agencijama EU in LR Kitajske poteka že od leta 2004, Slovenija pa je glede vesolja vse bolj aktivna (foto: dragon4.esa.in.)

 

Namen skupnega evropsko-kitajskega projekta ‘Dragon 4’ je uporaba satelitskih podatkov o stanju Zemlje in razvoj aplikacij v povezavi z aktualnimi družbenimi izzivi na področju kmetijstva, gozdarstva, prehrane, vode, urbanizacije in pametnih mest. Pomemben pa je tudi na področju spremljanja podnebnih sprememb, ki jih bomo v obliki toplotne energije prav danes zelo dobro občutili na lastni koži. Na simpoziju se udeleženci osredotočajo predvsem na najnovejše dosežke v misijah Evropske vesoljske agencije (ESA) in Ljudske republike Kitajske (v sklopu njihovega ministrstva za znanost in tehnologijo ter Nacionalnega centra Ljudske republike Kitajske za daljinsko zaznavanje).

“Predstavljene bodo aktivnosti in rezultati triletnega dela 28-ih mednarodnih kitajsko-evropskih ekip, ki se nanašajo na okoljske izzive, kot so podnebne spremembe in ogljikov cikel, stanje oceanov in obalnih območij, oskrba z vodo in stanje večnega ledu, predvidevanje in zmanjšanje tveganj za naravne katastrofe ter pametna mesta in kmetijstvo. Velika količina satelitskih podatkov, ki so danes na voljo pa s hitrim razvojem prebojnih tehnologij, hkrati nudi tudi obilo novih znanstvenih in gospodarskih priložnosti,” so pojasnili na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (MGRT).

Ože ob zaključku uvodnega dela simpozija pa so bili udeleženci enotni, da glede na okoljske izzive, s katerimi se soočamo danes, natančni in zanesljivi podatki o stanju našega planeta še nikoli niso bili bolj pomembni. Vesoljsko sodelovanje med Evropejci in Kitajci sicer poteka že od leta2004, Slovenija pa od leta 2016 kot članica ESA sodeluje v treh izbirnih programih. To so Program splošne podporne tehnologije, opazovanje Zemlje in znanstveni program. »Prva slovenska satelita, s funkcijo opazovanja Zemlje naj bi bila izstreljena v septembru z raketo Vega.

To sta Nemo-HD, ki bo težek okoli 65 kilogramov in bo sposoben daljinskega zaznavanja z visoko ločljivostjo, kar bo omogočilo pridobivanje slik Zemljine površine in video snemanje z visoko ločljivostjo. Drugi, Tristat, pa bo težek samo približno 5 kilogramov in bo imel zmerno sposobnost opazovanja Zemlje, na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru in je predvsem pomemben zaradi inovativne miniaturizirane tehnologije,« so pojasnili na MGRT. Ministrstva sicer za letos pripravlja še vrsto konkretnih aktivnosti.

Prva bo na vrsti priprava nacionalnega zakona na področju vesoljskih dejavnosti, ki naj bi bil sprejet do konca leta. Sledila bo priprava na zasedanje Sveta ESA pred novim programskim obdobjem, ki bo na vrsti v Sevilli novembra letos, za konec pa se bodo lotili še najbolj obširne teme – priprave slovenske nacionalne vesoljske strategije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.