Naslovnica Svet & EU Morda bi morali zaradi rasizma uvesti gospodarske sankcije proti ZDA

Morda bi morali zaradi rasizma uvesti gospodarske sankcije proti ZDA

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden bo od srede do petka na vrsti redno mesečno plenarno zasedanje Parlamenta EU. Tokrat bo govora predvsem o rasizmu in o protestih proti usmrtitvam temnopoltih, o posledicah pandemije koronavirusa, o post-brexitovskih odnosih med EU in Združenim kraljestvom ter o dolgoročnem proračunu EU.

 Morda bi morali zaradi rasizma uvesti gospodarske sankcije proti ZDA

Prizor s protestov proti pretiranemu policijskemu nasilju nad temnopoltimi iz leta 2013 (foto: FB BLM/Paulo Freire Lopez)

 

Junijsko plenarno zasedanje Parlamenta EU se bo najprej posvetilo globalnim protestom proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki so se razširili po ZDA in EU. Povod je bila smrt Georga Floyda, ki ga je beli policist ubil v Minneapolisu. Najbrž bo te dni v ZDA in še marsikje po svetu še bolj napeto, saj je bil ponoči v ameriški zvezni državi Georgia z dvema streloma v hrbet umorjen še en neoborožen temnopolti človek Rayshard Brooks.

Žal najbrž ne bi bilo potrebno niti zapisati, kdo je bil morilec, saj je bil kot običajno strelec belopolti policaj. Evropski poslanci bodo najprej predebatirali vso zadevo, nato bodo v petek glasovali o resoluciji. Morda bi bilo najbolje, če bi sprejeli ekonomske sankcije proti ZDA zaradi rasizma in prekomernega nasilja (kot so jih v preteklosti za Južnoafriško republiko v času apartheida).

Parlamentarci se bodo posvetil tudi dolgoročnem proračunu EU, zadnjih ukrepih in gospodarskem okrevanju po pandemiji koronavirusa, o gospodarskih in političnih odnosih med EU in Združenim kraljestvom po Brexitu (ki se prav zadnje dni spet zapletajo), odpravi omejitev potovanj v Schengenskem območju ter o načrtnem širjenju dezinformacij med pandemijo covida-19 in svobodi izražanja.

A to še zdaleč ni vse, saj bo govora še o vrsti zelo zanimivih tem, med drugi o protekcionističnih načrtih za zaščito strateških industrij EU pred tujimi prevzemi, o zelenih investicijah, zaščiti čezmejnih in sezonskih delavcev, dogajanju v Hong Kongu, o Vzhodnem partnerstvu in državah Zahodnega Balkana ter o novih pravilih glede bančnih posojil.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.