Naslovnica Magazin Globalno partnerstvo za umetno inteligenco dobiva konkretno podobo

Globalno partnerstvo za umetno inteligenco dobiva konkretno podobo

Avtor: Spletno Uredništvo

Globalno partnerstvo za umetno inteligenco se pravkar postavlja na noge. Tako bo organizacija dobila sekretariat, ki bo imel prostore na sedežu OECD v Parizu, ter strokovna centra, ki bosta v Montrealu in Parizu. Pri delovnih aktivnostih partnerstva bo sodelovalo tudi devet slovenskih ekspertov za umetno inteligenco.  

 Globalno partnerstvo za umetno inteligenco dobiva konkretno podobo

Umetna inteligenca se že uporablja vzdravstvu, na primer v dermatologiji (foto: health.mil/U.S. Air Force/Senior Airman Adam R. Shanks)

 

Ustanovne članice Globalnega partnerstva za umetno inteligenco so (po abecednem vrstnem redu) Avstralija, Evropska unija, Francija, Indija, Italija, Japonska, Kanada, Mehika, Nemčija, Nova Zelandija, Republika Koreja, Singapur, Slovenija, ZDA in Združeno kraljestvo.

Te države članice se so obvezale, da bodo umetno inteligenco razvijale in uporabljale odgovorno, pri tem upoštevale človeške pravice, temeljne svoboščine ter skupne demokratične vrednote. Organizacija bo svoje aktivnosti razdelila med 4 področja – odgovorna umetna inteligenca, upravljanje podatkov, prihodnost dela in inovacije.

»Za dosego tega cilja si bo pobuda prizadevala premostiti vrzel med teorijo in prakso s podpiranjem vrhunskih raziskav in uporabnih projektov, pilotnih projektov in poskusov na prednostnih področjih, povezanih z umetno inteligenco,« so zapisali v skupni izjavi za javnost Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za javno upravo in Ministrstva za zunanje zadeve.

Dodali so še, da bo partnerstvo povezalo vodilne strokovnjake s področja industrije, civilne družbe, vlad in akademskih krogov, v njem pa bo delovalo tudi 9 slovenskih strokovnjakov s področja umetne inteligence.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.