Naslovnica Gospodarstvo Končno plačila vseh mesečnih prispevkov za socialno varnost z enim e-računom

Končno plačila vseh mesečnih prispevkov za socialno varnost z enim e-računom

Avtor: Spletno Uredništvo

Finančna uprava RS po novem omogoča plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost z enim plačilom. To pomeni, da bo zavezancem plačevanje obveznosti poenostavljeno, predvsem pa bo cenejše, saj se bodo zmanjšali stroški provizije bankam. Namesto štirih položnic za štiri različne prispevke za socialno varnost bo lahko zavezanec na mesec plačal le z enim e-računom. Novost bo zagotovo razveselila vse družbenike in samozaposlene, kmalu pa tudi drugim pravnim osebam.   

Končno plačila vseh mesečnih prispevkov za socialno varnost z enim e računom Na FURS-u so končno ugotovili, da lahko tudi sami razdelijo vplačan znesek prispevkov po različnih kontih (foto: fu.gov.si)

 

Osebe z dejavnostjo morajo vsak mesec plačati štiri različne prispevke za socialno varnost in še akontacijo dohodnine. Mesečno to pomeni pet položnic, kar znese okroglih 60 položnic na leto. Doslej je Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) omogočala združitev samo tistih plačil, ki se nanašajo na isto javnofinančno blagajno oziroma imajo isti račun – IBAN.

Osebe z dejavnostjo so tako morale mesečno plačevati trem različnim javnofinančnim blagajnam: proračunu Republike Slovenije, Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Zavodu za zdravstveno zavarovanje. To pomeni, da so lahko mesečno namesto petih različnih položnic izpolnili le tri. Če pa je kdo pomotoma zgrešil sklic IBAN, je bila potrebna prava akrobacija, da se je na primer 1,94 evra iz enega Zavoda prenakazalo na drugi Zavod. 

“Kdo bo lahko plačeval prispevke z e-računom? FURS bo plačevanje obveznosti na podlagi e-računa uvajal postopoma. Sprva bo rešitev na voljo družbenikom in samozaposlenim, to je osebam, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost (npr. samostojnim podjetnikom, kulturnikom, športnikom, odvetnikom itd.) in so sami dolžni obračunavati prispevke za socialno varnost,” sporočajo s FURS-a. 

Sicer za obe kategoriji zavezancev davčni organ že sedaj sestavlja predizpolnjene obračune prispevkov za socialno varnost in jih do 10. v mesecu odlaga v njihov portal e-Davki. V kratkem naj bi poenostavljen način poravnave davčnih obveznosti preko e-računov zagotovili tudi pravnim osebam, na spletni strani slovenske davkarije pa bo objavljen seznam, katere vrste obveznosti bo mogoče poravnati z enim e-računom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.