Naslovnica Magazin MIRO in 13 tisoč računalnikov za prebivalce Slovenije

MIRO in 13 tisoč računalnikov za prebivalce Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za digitalno preobrazbo so posredovali informacije o tekočem dogajanju na področju razvoja digitalnih kompetenc, digitalne vključenost, dostopnosti infrastrukture in varnosti v IKT okolju. Ta mesec naj bi namreč dokončno potrdili Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti.
MIRO in 13 tisoč računalnikov za prebivalce Slovenije

Velik digi-interes med mladimi na nedavnem Festivalu digitalnih spretnosti (foto: Marko Vanovšek/MDP)

Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) je sporočilo, da samo v letošnjem letu načrtuje vključitev več kot 33.000 prebivalcev Slovenije v različne oblike digitalnih usposabljanj. Prizadevajo si tudi za zagotovitev dostopa do računalniške opreme in tudi za zagotovitev internetne povezljivosti. Vse te aktivnosti je olajšala spomladi sprejeta novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki naj bi ga ta mesec sprejeli v dokončni obliki.

Tako so po MDP vzpostavili učinkovit mehanizem za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme, imenovan MIRO. V sklopu tega mehanizma bodo z zakonom določeni upravičenci imeli možnost brezplačne izposoje računalniške opreme za določeno časovno obdobje, s čemer se bo zmanjšal razkorak med posameznimi skupinami prebivalstva glede na socialne možnosti posameznika in tudi glede dostopnosti do opreme.

»MIRO zagotavlja pravico do izposoje računalniške opreme po prednostnem vrstnem redu: upravičenci do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka ali izredne denarne socialne pomoči, upravičenci do otroškega dodatka do vključno 6. dohodkovnega razreda, upravičenci do državne štipendije, otroci s posebnimi potrebami, osebe s statusom invalida, upokojenci, ki prejemajo pokojnino, nižjo od zagotovljene pokojnine,« so vrstni red sporočili z MDP.

Z mehanizmom bo upravljal Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, MDP pa bo zagotavljal finančna sredstva in opremo. Tako je MDP že naročilo 13.000 računalnikov, kar bo omogočilo začetno delovanje mehanizma MIRO. Poleg tega bodo upravičene osebe javnega prava, ki so bile žrtve poletnih vremenskih ujm, že v naslednjih dneh lahko prevzele novo računalniško opremo, kot je bilo to opredeljeno v interventnem zakonu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.