Naslovnica Gospodarstvo Za investicijo v startupe naj bi dobili lepo davčno olajšavo

Za investicijo v startupe naj bi dobili lepo davčno olajšavo

Avtor: Spletno Uredništvo
Inženirska akademija Slovenije je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Univerzo v Ljubljani in drugimi podporniki pred prazniki pripravila strateški posvet o inovacijskem in tehnološkem managementu. Na koncu so prisotni predlagali državnim organom, da se slovenskim podjetjem za investicijo v startupe dodeli davčna olajšava do 300.000 evrov.
Za investicijo v startupe naj bi dobili lepo davčno olajšavo

Strokovni posvet je vodil predsednik IAS dr. Mark Pleško (foto: Marjan Verč/IPPR)

Inženirska akademija Slovenije (IAS), Gospodarska zbornica Slovenija (GZS), Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVŠZI) in Univerza v Ljubljani (UL) so s tudi s pomočjo nekaterih drugih podpornikov izpeljali skupni strateški posvet o inovacijskem in tehnološkem managementu. Predstavili so dobre prakse in ideje iz Nemčije, model in izkušnje vpeljevanja tovrstnega managementa na Češkem ter izzive za Slovenijo pri vlaganju v raziskave in razvoj.

Udeleženci so po okrogli mizi in poglobljeni razpravi soglasno sprejeli ukrepe, ki naj bi jih uvedla država, da bi naredila korak naprej na področju inovacijskega in tehnološkega managementa. Poimenovali so jih ‘ Naredimo Slovenijo spet inovativno’ in izoblikovali 8 predlogov ukrepov, nazadnje pa so izmed vseh pobud izbrali eno, ki je jasna, preprosta in hitro izvedljiva, zato bodo lažje dosegli, da jo država upošteva in tudi dejansko uvede.

»Kot davčno olajšavo priznamo podjetjem investicijo do 300.000 evrov v startup. Na tak način bi lahko namreč presegli pomanjkanje rizičnega kapitala v Sloveniji,« se glasi skupni predlog državi. Dodali so še, da bo IAS redno organizirala take posvete za teme, ki so relevantne za inovativnost in inženirstvo v Sloveniji. Ob koncu razprave so namreč ugotovili, da so tovrstna srečanja bolj koristna od klasičnih konferenc s predavanji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.