Naslovnica Svet & EU Milijardna jamstvena pogodba za okrevanje EU

Milijardna jamstvena pogodba za okrevanje EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU, Evropska investicijska banka (EIB) in Evropski investicijski sklad (EIF) so pravkar podpisali dva sporazuma v okviru pobude InvestEU za milijardne naložbe v Evropi – jamstveni sporazum in sporazum o svetovalnem vozlišču.
Milijardna jamstvena pogodba za okrevanje EU

Podpisniki ogromne milijardne jamstvene pogodbe (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Komisija EU, Evropska investicijska banka (EIB) in Evropski investicijski sklad (EIF) so pravkar podpisali obsežno jamstveno pogodbo, ki se nanaša na proračunsko jamstvo EU v višini prek 26 milijard evrov za podporo investicijskim projektom po Evropi. Te naložbe se bodo osredotočile na štiri področja – trajnostna infrastruktura, raziskave, inovacije in digitalizacija, mala in srednje velika podjetja (MSP) ter socialne naložbe in spretnosti.

Denar za te investicije bo zagotovljen iz pobude InvestEU. Evropska komisija in EIB pa sta podpisali še dogovor svetovalnem središču InvestEU, ki bo zagotovil do 270 milijonov evrov za dodatni razvoj trga, razvoj spretnosti in svetovalnih storitev na ravni projektov z istih področij politike. Oba sporazuma sta pomembna za nove investicije v podporo okrevanju Evrope po pandemiji ter v podporo k načrtovanemu zelenemu in digitalnemu prehodu.

Sicer je pobuda InvestEU sestavljena iz sklada InvestEU, svetovalnega vozlišča InvestEU ter portala InvestEU. »Z zagotavljanjem proračunskega jamstva EU v višini 26,2 milijarde evorv za podporo finančnim in naložbenim operacijam bo program InvestEU pritegnil javno in zasebno financiranje, katerega cilj je mobilizirati najmanj 372 milijard evrov dodatnih naložb do leta 2027, kar bo koristilo ljudem in podjetjem po vsej Evropi,« pravijo na Komisiji EU.

Prvi projekti bodo predvidoma prejeli garancije InvestEU že v mesecu aprilu letošnjega leta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.