Naslovnica Svet & EU Milijarda evrov za 5 evropskih čezmejnih energetskih omrežij

Milijarda evrov za 5 evropskih čezmejnih energetskih omrežij

Avtor: Spletno Uredništvo
Države članice EU so dosegle dogovor o predlogu Evropske komisije za naložbo 1,037 milijarde evrov v pet čezmejnih infrastrukturnih projektov, kar sodi v okvir instrumenta za povezovanje Evrope za vseevropska energetska omrežja (IPE Energetika).
Milijarda evrov za 5 evropskih čezmejnih energetskih omrežij

Evropska električna mreža se modernizira in povezuje v celoto (foto: susan-lu4esm/pixabay.com)

Države članice EU so pravkar s dosegle dogovor o predlogu Komisije EU za investicijo vredno v 1,037 milijarde evrov, ki se tiče 5 čezmejnih projektov v okviru instrumenta za vseevropska energetska omrežja (CEF Energy). CEF Energy bo zagotovila finančno podporo za izgradnjo 4 infrastrukturnih projektov, vključno s tremi za prenos električne energije in enega za shranjevanje plina, ter študijo o omrežjih za prenos in skladiščenje CO2.

Največji del teh sredstev bo namenjen projektu povezovalnega vezja ‘EuroAsia’, ki bo s 657 milijoni evrov omogočil izvedbo prve električne povezave med Ciprom in evropskim omrežjem. Ostala sredstva pa bodo razdeljena med sorodne projekte v Bolgariji, Estoniji, Finski, Latviji, Litvi, na Poljskem in na Švedskem. Finančna pomoč, zagotovljena v okviru CEF Energy, je posredno zelo jasno namenjena podpori evropskega zelenega dogovora.

“Preteklih nekaj mesecev nas je znova spomnilo, kako pomemben je dobro integriran evropski energetski trg za zagotavljanje cenovno dostopne energije in zanesljivosti oskrbe ter prehoda na čisto energijo. Čeprav smo v zadnjem desetletju dosegli izjemen napredek pri boljšem povezovanju našega trga, je mogoče in bi bilo treba narediti več,« je od tem dejal Komisar za energetiko Kadri Simson.

S Komisije EU pa so še poudarili, da je dobro integrirana energetska infrastruktura nujno potrebna za napovedani energetski prehod, kateri bo omogočil integracijo obnovljivih virov energije, povečuje zanesljivost oskrbe in pomaga ohranjati dostopnost energije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.